Blogolj!

Tudtad-e, hogy a NASA az óceán fenekén hagyott egy radioaktív generátort?

Ragnar Volarus

Mindez még az Apollo-13 visszatérésekor történt, de valószínűleg még jó sokáig a vízben marad. A küldetés 1970. április 13-án a NASA leghíresebb sikertelen missziójaként vonult be a történelembe. A parancsnoki űrhajó egyik oxigéntartályát irányító elektromos rendszer hibája miatt a Holdra szállás meghiúsult, a cél onnantól már nem is volt más, mint az űrhajósok megmentése. 

A legénységnek végül szerencsére sikerült sértetlenül hazatérnie, viszont a Holdra szálláshoz használt modul is velük jött, mivel ebbe kellett átköltözniük, és csak az utolsó órákban választották le. Ennek hőpajzsa nem volt - hiszen sikeres akció esetén a Holdon maradt volna -, így a komp nagy része elégett a légkörben, de több darabja visszahullott az óceánba. Ebben a modulban egy radioizotópos termoelektromos generátor (RTG) is volt, a Holdon elvégzendő kísérletekhez energiaforrásnak.

A SNAP-27

A SNAP-27 nevű apró nukleáris energiaforrás plutónium–238-at tartalmaz, és valahol ott pihen az óceánban Fidzsi közelében 6-9 kilométer mélységben. Azóta több vizsgálatot is végeztek a környéken, de nem mutattak ki semmilyen sugárzást.

A SNAP-27-t alapvetően úgy építették, hogy épségben tudjon visszatérni a Földre, bármi is történjék. A plutóniumot oxidált formában építették a kapszulába, amit grafit- és kerámiaborításba csomagoltak. Ezt pedig nem károsítja a tengervíz, így a számítások szerint még tíz felezési időt bír ki, ami megközelítőleg 870 évet jelent.

Pont emiatt a NASA nem is nagyon tervezi, hogy pontosan meghatározza a helyét és felszínre hozzák. Egyébként nem ez az egyetlen vízben pihenő nukleáris energiaforrás, korábban, 1964-ben is elhagytak már egyet, amikor egy navigációs műhold sikertelen fellövése után kis mennyiségű plutónium landolt az Indiai-óceánban.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71017/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?