Blogolj!

Most akkor fertőtleníti a szervezetet a pálinka vagy nem?

Ragnar Volarus

A pálinka mindenre jó. Mindenre is. Ha elutazol valahova? Vigyél magaddal egy kis pálinkát. Evés előtt? Igyál egy kupicával. Evés után? Igyál egy kupicával. Rossz a kedved? Igyál két kupicával. De tényleg mindenre jó? 

Nagyon népszerű az az elmélet, hogy a jó pálinka igazi csodaszer. És ezt már a 13. század óta így gondolják. Akkor a legendák szerint Károly Róbert és felesége Nápolyba tartottak, viszont Erzsébet királyné annyira megbetegedett, hogy visszafordultak. A betegségét próbálták mindennel kezelni, de csak egy volt igazán hatásos: egy rozmaringos főzet, ami nemes egyszerűséggel az aqua vitae, azaz az élet vize nevet kapta a 13. században. A pálinka szó csak a 17. században, először a szlovák palenka szóból eredeztetve jelent meg a feljegyzésekben.

Mindenkinek van legalább egy ismerőse - vagy ismerősének az ismerőse - aki főz otthon pálinkát. Ezeknek nem mindegyike a legfinomabb, és sokukra aggatják a kerítésszaggató vagy guggolós jelzőket.

Rengeteg vélekedés van arról, hogy melyik az igazán jó pálinka. Ami szétégeti a gigádat? Ami olyan erős, hogy ökölbe szorul tőle az arcod? Pedig a pálinka nem attól jó, hogy erős. Ebben a gyümölcspárlatban sokkal több van annál, minthogy az ember saturészegre issza magát. A maró és égető pálinkák csak azt okozzák, hogy a bennük lévő vegyületeket az ember nem tudja megemészteni, aminek tízes erősségű fejfájás és rosszullét a vége. Üdvözöllek másnaposság! De a jó minőségű pálinka mellett, a megfelelő vízfogyasztással mindez elkerülhető. 

De mi a helyzet az "Egy jó pálinka meghozza az étvágyad!" mondással? Ez sem igaz. Amit olyankor érzünk, az csupán az alkohol maró hatása a gyomrunkban, amit a szervezet minél hamarabb szeretne csillapítani. A nyugati italkultúrában inkább étkezés után fogyasztják, mert az alkoholnak van egy kis bontó képessége, vagyis serkenti az emésztést. 

Fertőtlenít, vagy nem? Mert ugye minden nyaralásra viszünk egy üveggel. Mert az majd helyreteszi a gyomrod, ha valami fertőzést kapsz, de megelőzésnek is jó, mert fertőtlenít. Sajnos ez sem igaz. Az alkohol csak 70 alkoholfok felett fertőtlenít. Nálunk a legerősebb pálinka 60 fokos, tehát túl sok fertőtlenítő hatása nincsen. Mondhatnánk semmi.

Lehet persze 70 fokos pálinkát is főzni, csak éppen nem lehetne benne érezni a gyümölcsöt. Nem lenne se finom, se túl kellemes. Akkor meg minek? 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70924/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?