Blogolj!

Mi a közös egy elsajátított nyelv és egy digitális fénykép között?

A Rochesteri és a Kaliforniai Egyetem tudósai egy igen érdekes tanulmányt végeztek, melyben megállapították az angol nyelv különböző részeinek tárolásához szükséges adatmennyiséget.

Az a mai napig rejtély a szakemberek számára, hogy egy csecsemő hogyan kezdi magáévá tenni a környezetében használt nyelvet, viszont az bizonyos, hogy a nyelvtanulás sokkal több szavak és jelentésük memorizálásánál.

A szavak közötti asszociatív kapcsolatok ugyanolyan fontosak, mint a „szótárazás”, illetve az is, hogy milyen szót hogyan kell kiejteni és mely szavakkal, szókapcsolatokkal lehet azokat használni, vagy épp nem használni.

Ezt az összetett tanulási folyamatot és működést adatmennyiségre fordították le. Ehhez információelméletet használtak, az információk szimbólumrészletek segítségével történő kódolásával foglalkozó matematikai tudományterületet.

Kalkulációik során kijelölték az angol nyelv bizonyos aspektusait. Megállapították, hogy az emberek mintegy 50 fonémát - szavakat alkotó hangot - használnak, ezek tárolásához egyenként mintegy 15 bitre van szükség. Ezután a szavakat vették figyelembe, melyekből az átlag ember becsléseik szerint nagyjából 40 ezret használ, melyekhez összesen mintegy 400 ezer bit "tárolóhelyre" van szükség. A nyelv ismeretéhez és használatához bizonyos, a szavak gyakoriságára vonatkozó információkat 80 ezer bitet felhasználásával tárol az agy. A szavak jelentésének tárolásához további 12 millió bitre, a mondattani információinak tárolásához 700 bitet használhat az agy.

Az így végeredményül kapott mennyiség - 1,56 megabájt - egyetlen digitális fénykép tárolásához elegendő adat.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70799/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?