Blogolj!

Casanova sokkal inkább volt felvilágosult polihisztor, mint nőcsábász

Dorogi László

Giacomo Casanova a nőcsábászok legnagyobbikaként él a köztudatban, ám emlékiratai alapján "mindössze" 122 szeretőt sikerült ágyba vinnie élete során. Ha ezt a mennyiséget elosztjuk velencei születésű titán szexuálisan aktív éveinek számával, ez évente két-három nőt jelent, márpedig a prostitúció fénykorának számító XVIII. században bármelyik módosabb férfi sokkal több nővel is létesíthetett testi kapcsolatot, ha rendszeresen látogatta a bordélyházakat.

Casanova nevéről minden bizonnyal a nők és a testi élvezetek hajszolása, habzsolása jut mindenkinek eszébe, de azt talán kevesen tudják, hogy Casanova nem elsősorban szeretői nagy száma miatt vált híressé. Kevés olyan XVIII. századi kalandor van - talán rajta kívül egy sem -, akinek Casanováéhoz hasonlóan gazdag és lenyűgözően érdekes emlékirata maradt fenn az utókor számára. Ahogy életművének magyar szakértője Kovács Ilona fogalmaz, Casanova személyében egy hihetetlen munkabírású és szorgalmú, kivételesen művelt és tehetséges íróval van dolgunk, aki furfangosan kialakított és megörökített szövegeiben egy olyan figurát, amely pénzt, szerelmeket és hírnevet hozott számára: a kedves kókler emblematikussá vált alakját.

Bizony így van ez, Casanova egyáltalán nem volt az a hedonista szélhámos, ahogy azt sokan a mai napig tudni vélik róla, csakhogy ő éppen ezt a látszatot akarta magáról kelteni. Ezzel szemben utópisztikus regényt írt, jogi tanulmányokat folytatott, négykötetes művet írt a lengyel történelemről, nyelvészeti, geometriai és matematikai értekezéseket készített, sőt, önálló kötetben adta ki az Ólombörtönből való szökésének történetét, ahová 1755. július hatodikán tiltott könyvek birtoklása, a közrend megzavarása, adósságai és szerelmi kicsapongásai miatt ráta az inkvizíció, de egy év és három hónap raboskodás után kalandos körülmények között megszökött. Casanova közreműködött Wolfgang Amadeus Mozart Don Juan című operájának szövegkönyvének megírásában, olaszra fordította az Iliászt, valamint más színműveket, de írt verseket és hozzálátott egy sajtlexikon elkészítéséhez, amit azonban már nem sikerült befejeznie. A francia külügyminiszter még tanácsot is kért tőle a királyi lottó létesítéséhez, sőt mi több, ki is nevezték lottóügyi biztosnak, s úgy tartott pénzügyi előadásokat, hogy saját bevallása szerint sem volt gőze arról, amiről beszél.

Ezzel együtt persze szenvedélyesen szerette a nőket, ám szeretői nagy részét egészen egyszerűen megvásárolta, de akadt hódításai között fiatal, öreg, cseléd, márkinő, kurtizán, apáca de még teológusnő is. S hogy miért szerették mégis annyira a hölgyek? Azért, mert Casanova a szerelemben sosem volt önző, mindig arra törekedett, hogy a lehető legnagyobb élvezetben részesítse partnerét.

"Egész életemben hatalmában tartott a félelem, hogy paripám megtorpan egyszer az új futam előtt; erőm okos beosztása soha nem esett nehezemre, mert az a gyönyör, amelyet szemmel láthatólag a másiknak szereztem, saját gyönyöröm négyötödét tette ki mindig is. Az öregségtől alighanem ezért irtózik a természet: mert bár maga képes gyönyörhöz jutni, de mást gyönyörhöz juttatni soha"

- írta emlékirataiban.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70823/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?