Blogolj!

Tíz dolog, amit tudnod kell Quentin Tarantinóról

Dorogi László

Éppen ezen a napon ünnepli ötvenhatodik születésnapját a művér-pazarlás legnagyobb mester Quentin Tarantino, akinek szinte minden egyes filmje igazi klasszikussá vált az évek során. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk tíz érdekességet a zseniális rendezőről.

Fotó: klikkout

1. Tizenhat éves korában otthagyta az iskolát, hogy csatlakozzon egy színházi társulathoz. Két évig bírta a színészkedést, ennyi idő elég volt neki ahhoz, hogy ráunjon, így a társulatot is faképnél hagyta.

2. Társírója volt egy 1987-es A legjobb barátom születésnapja című mozinak, ám a film tekercsei még a bemutató előtt megsemmisültek egy tűzben. A soha be nem mutatott film forgatókönyve szolgált végül alapul a rendező 1993-as Tiszta románc című filmjéhez.

3. Olyannyira nem szereti a sportot, hogy egyszer alaposan oda is szúrt a sport-őrült amerikaiaknak. "Számomra valóságos kínzás ha valamilyen meccset kell néznem a tévében. Megesik azért, hogy kimegyek a Dodger Stadionba (a Los Angeles Dodgers baseball-csapatának stadionja), de az rendben van, mert ott számomra a mérkőzés csak másodlagos a fantasztikus környezet és a sör mellett. Egészen egyszerűen képtelen vagyok megérteni egy dolgot: az amerikai moziba járó emberek képtelenek végignézni egy három órás filmet, de minden gond nélkül végig néznek egy halálosan unalmas, négy órás amerikai futballmeccset."

4. Bár a Becstelen Brigantyk csak 2009-ben jelent meg a mozikban, a forgatókönyve már jóval hamarabb elkészült: az 1997-es Jackie Brown és a 2003-ban megjelent Kill Bill között írta meg.

5. S ha már Kill Bill, a két részből álló klasszikus forgatása során nem bántak csínján a művérrel, 450 gallon vérvörös folyadékot használtak fel, ami több mint 1700 liternek felel meg.

6. Mindig is gyűlölte a rasszizmust, a rabszolgaságot és a fekete-ellenességet, éppen ezért a Leonardo DiCaprio által megformált Calvin Candie, a Django elszabadul című film rabszolgatartója az egyetlen karaktere, amelyet ő írt meg, mégis utál.

7. Egy verekedés során majdnem elveszítette az egyik mellbimbóját. Az incidens akkor történt, amikor egy taxisofőr inzultálni kezdte akkori barátnőjét, mire a rendező verekedésbe keveredett vele. A sofőr mindent bevetett a hatalmas termetű Tarantino ellen, így történt meg, hogy majdnem leharapta a mellbimbóját. "Az egyetlen ok, amiért nem baszott ki velem ilyen csúnyán az az, hogy túl kapzsi volt. Túl nagyot harapott. Ha kisebbet harap, ma már talán nincs mellbimbóm" - nyilatkozta egy későbbi interjúban Tarantino.

8. Kifejezetten nem szereti a filmekben a rejtett reklámokat, ezért saját filmjeiben rendszerint saját maga által kitalált márkanevekkel helyettesíti az eredeti neveket. Ilyenek például a Kahuna burger, a Red Apple cigi, G.O. gyümölcslé, vagy a Teriyaki Donuts is.

9. A Kill Bill zenéjét Tarantino barátja, Robert Rodriguez szerezte mindössze egy dollár fejében. Amikor később Rodriguez megírta a Sin City-t, Tarantino pontosan ugyanilyen összegért rendezett meg egy jelenetet a szintén klasszikussá váló filmben.

10. Ha nem lenne elég egyértelmű a filmjeiből, Tarantino zseniális ember. Ezt támasztja alá a tény, hogy az IQ-ja 160. Isten éltesse sokáig!

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70742/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?