Blogolj!

Felemás zoknival a Down-szindrómásokért

Dorogi László

Hét éve március 21-e nemcsak a tavasz első napja, hanem a Down-szindrómások hivatalos világnapja is egyben. Magyarországon 2009 óta hívják fel a figyelmet különböző programok keretein belül arra, hogy a betegségben szenvedők igenis élhetnek teljes életet.

A Down-szindróma világnapjának ötlete Stylianos E. Antonarakis genetikus fejéből pattant ki, a Down Syndrome International szervezet 2006 óta hívja fel a figyelmet ezen a napon arra, hogy a betegségben szenvedők is élhetnek boldog, teljes életet és ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint bárki más, hivatalosan viszont csak 2012 óta tartják meg a világnapot.

Ezen a napon világszerte színes, felemás zoknit húznak az emberek, hogy kifejezzék a támogatásukat a Down-szindrómában szenvedők irányába, a dátumra pedig azért esett a választás, mert a Down-szindróma genetikai hátterét adó, a szervezetben három példányban jelenlévő 21-es kromoszómát (3.21.) jelképezi.

Az emberi szervezet minden sejtje egy sejtmagot tartalmaz, amely a genetikai anyagot gének formájában tárolja. A gének az örökölt tulajdonságokért felelős kódokat tartalmazzák, amelyek kromoszómáknak nevezett, rúd-szerű szerkezetek köré csoportosulnak. A sejtmagok általában 23 pár kromoszómát tartalmaznak, amelyek felét az egyik szülőtől, a másik felét a másik szülőtől örököljük, a Down-szindróma abban az eseteben fordul elő, ha a 21-es kromoszómának egy darabja, vagy egy egész példánya pluszban van. Ez a plusz genetikai anyag fejlődési zavart okoz és a Down-kórral együtt járó jellemzők kialakulásához vezet.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület kezdeményezésére hazánkban 2009 óta rendeznek különböző programokat ezen a napon, de ma már nem csak a fővárosban, hanem több vidéki településen is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70537/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?