hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy a méz gyakorlatilag örökké eláll?

Ragnar Volarus

De ha ezt szeretnénk, akkor kerüljük vele a párás, nedves környezetet, mert azt nem kedveli túlzottan.

Biztosan mindenki talált már a kamra eldugott sarkában elég réginek tűnő mézet. Valószínűleg sokakban felmerül ilyenkor a kérdés, megromolhat-e egyáltalán valaha is a méz. Nos, ha megfelelően tároltuk, akkor nincs miért aggódni, a jól lezárt üvegekben elrakott méz túlélhet minket is, hiszen akár évszázadokig fogyasztható maradhat.

Az Amerikai Méztermelők Egyesületének alelnöke ennél messzebb merészkedett, és azt állította, „örökké” eláll a méhek munkájának gyümölcse. Ezt megerősíteni látszik, hogy több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak már olyan mézet, ami még ehetőnek bizonyult.

Mindez a mézben található rengeteg cukornak köszönhető - ami alig-alig tartalmaz vizet - és a méz savasságának, ami a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok számára meglehetősen rossz hír. Viszont a megbontott és magas páratartalmú környezetben tárolt méz megavasodhat egy idő után, amit a megszokott, kellemetlen szag jelez.

Az üvegben kikristályosodott mézzel ellenben nincsen semmi gond, ezt gyorsan újra eredeti formájába varázsolhatjuk, Micimackó legnagyobb örömére. Elég az üveget egy forró vízzel megtöltött edénybe állítani, és addig kevergetni a mézet, amíg fel nem oldódik a megkeményedett matéria.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70421/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?