hirdetés
Blogolj!

Szent Patrick nem is volt ír

Ragnar Volarus

Világszerte ma ünneplik Szent Patrik napját. Mi jut róla eszünkbe? Írek, sör, lóhere, aranypénz és a zöld szín. Pedig a szent nem volt ír, sört sem ihatott és mindig türkizkék ruhában ábrázolták. Most akkor mit is ünnepelnek Patrick napján, és miért?

Kezdjük az elején. Patrick azt ötödik században élt, Maewyn Succat néven látta meg a napvilágot és Walesből származott. Fiatalkorában valóban hat évet töltött a mai Írország területén, a helyi barbár törzsek rabszolgájaként. Amikor sikerült megszabadulnia, megvilágosodott, áttért a kereszténységre, és visszament az Ír-szigetre megtéríteni a pogányokat.

Ez egészen jól sikerült neki, hiszen a hetedik században már komoly kultusza volt, de csak jóval később, a XVII. században avatták szentté. Március 17-e elméletileg a halálának napja, de még ez sem biztos, hiszen ez a dátum másfél évezred és több naptárreform távolságából már sokkal inkább tradíció, mint történelmi tény.

Szent Patricknak a zöld színhez sincsen semmi köze, minden festményen türkizkék ruhában ábrázolják. A sörivás kultusza is érdekes, hiszen akkoriban még nem nagyon ismerték a nedűt, Európában bőven a halála utánról származnak az első feljegyzések, amelyek esetében sörről beszélhetnénk. 

Ami stimmel, az a lóhere. Ez tényleg tőle származik: hittérítő korában a lóhere leveleivel illusztrálta a szentháromságot a pogányoknak.

De mégis mikor lett ennyire jelentős ünnep március 17-e? Szent Patrick napja sokáig egy volt a több száz szent megünneplése között a katolikus liturgiában, és az 1800-as évek közepétől vált csak széles körben megtartott ünneppé. Ennek oka pedig az 1840-es nagy ír krumplivész, és az azt követő éhínség volt, aminek nyomán nagyjából egymillióan haltak éhen Írországban, és több millióan vándoroltak ki, jellemzően Amerikába. A világban szanaszét szóródott írek számára Szent Patrick napja volt a nemzeti tudat kifejezésének, a gyökereik előtti tisztelgésnek a legjobb módja.

Mivel magáról az egykori hittérítőről olyan sokat nem tudtak az amerikai írek, ezért az eredetileg vallási ünnepből a 20. század elejére inkább egy az ír kultúra és hagyományok ünnepe lett, zöld maskarákkal, ír zenével, felvonulásokkal. És ha nem mondtuk volna, végtelen sok sörrel.

Tehát Szent Patrick napja, bármennyire is ír, valójában az amerikai írek ünnepe. Dublinban csak 1931-ben tartották az első március 17-i parádét. Több mint 100 évvel az első New York-i után.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70309/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?