Blogolj!

Egyre több fenyegetést jelentenek a lufik

Elsőre furcsának hangozhat, viszont jobban belegondolva teljesen logikus a lufik veszélye.

Mivel a léggömbök lényegében műanyaghulladékok miután földet érnek, így veszélyt jelentenek az Északi-tenger élővilágára. Ezt megerősítik azok a vizsgálatok is, amiket ausztrál kutatók végeztek: kimutatták, hogy a léggömbdarabok jelentik a legveszélyesebb műanyaghulladékot a tengeri madarakra nézve, mivel a lenyelésük 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása.

Ez az oka annak, hogy Hollandiában egyre több település tiltja be a lufik reptetését ünnepségeken. Ezt a kezdeményezést és a tilalom kiterjesztését több párt is támogatja.

A helyzet egyébként olyan súlyos, hogy a Tasmaniai Egyetem és az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársai által vizsgált 1733 madártetemből minden harmadik állat gyomrában találtak a tengerből felevett műanyaghulladékot.

Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint mindössze egyetlen műanyagszemét lenyelése 20 százalékkal, kilencé 50 százalékkal növeli egy tengeri madár halálozási kockázatát, míg 93 műanyagtöredék elfogyasztása az állat biztos halálát okozza.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70262/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?