Blogolj!

A matekosok kedvence, az időgyilkos számjegy

A matematikusokat hosszú ideje foglalkoztatja a pi, azaz a matematika egyik leggyakrabban használt állandója, a kör kerületének és átmérőjének hányadosaként definiált transzcendens szám. Amit most új szintre emeltek, és még nagyobb csodálat lengi körül, mint eddig.

Bár lehet, hogy nem a csodálat a legjobb szó rá, de mindenesetre tény, hogy a szakemberek egy része megszállott a számot illetően, sőt, még nemzetközi napja is van. Mivel a pi értéke 3,14, így adja magát, hogy ez március 14-e legyen.

Ez a bizonyos 3,14 persze csak a kezdet, ugyanis a japán Emma Haruka Iwao 170 terabyte mennyiségű adat és 25 virtuális gép 121 napi munkájának segítségével 31 ezer milliárd számjegyig adta meg a pi értékét, megdöntve a korábbi rekordot, amely 22 ezer milliárd számjegy volt.

Iwaót gyermekkora óta foglalkoztatja a pi értékének kiszámítása, amelyet reményei szerint a jövőben tovább fog folytatni. Az általa megadott 31,4 ezer milliárd számjegy pedig nem csupán a matematikusok kedvence, hanem igazi időgyilkos is, ugyanis döbbenetes belegondolni, de kimondása több mint 332 ezer évbe telne.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/70263/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?