Blogolj!

Vadonatúj külsőben indul világhódító útjára a János Vitéz

Dorogi László

A párizsi Cinemathéque francaise fesztiválján mutatják be a 4K felbontásban restaurált Jankovics-klasszikust, amelyet áprilisban a Szlovén Filmarchívum is a műsorára tűz.

A március 16-án esedékes párizsi vetítés lesz a digitálisan felújított János Vitéz első nemzetközi bemutatkozása, ami azért is hatalmas szó, hiszen az a Tout le memoire du monde a fesztivál szervezője, amely a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma.

A magyar egész estés animációs filmek gyártása a János Vitézzel kezdődött el 1973-ban, a színes képi világú, zenés rajzfilmet Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készítették a költő születésének 150. évfordulójára. A Magyar Nemzeti Filmalap tervei szerint 2020-ig Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is DVD és Blu-ray kiadásra kerül a digitálisan felújított Jankovics Marcell által jegyzett klasszikus.

Április elején a János Vitéz mellett további négy magyar rövidfilmet láthat a bolzanói filmfesztivál közönsége, míg a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon Ternovszky Béla Macskafogó című filmjének felújított változatát vetítik le. Az április 9. és 14. között rendezendő bolzanói filmfesztivál műsorába kapott meghívást Gémes József Koncertmisszió, Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy című alkotása és a Cannes-ban Arany Pálmával díjazott Küzdők is, ami szintén Jankovics Marcell nevéhez fűződik. Ezen felül Vajda Béla Moto perpetuo és Varga Csaba A szél című alkotása is látható lesz a fesztiválon.

A csütörtökig tartó Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a Kecskemétfilm kezdeményezésére, a Filmarchívummal való együttműködésben átfogó kiállításon mutatták be a 100 éves magyar animációt, de tíz felújított magyar filmet is műsorra tűztek.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69982/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?