Blogolj!

Tudtad-e, hogy van olyan, aki egyszerűen soha nem lesz büdös?

Ragnar Volarus

Nem sokaknak adatik meg ez a szuperképesség, de tényleg létezik olyan, aki akármennyire is izzad, az nem jár együtt a kellemetlen szaggal. Létezik ugyanis egy gén, ami bizonyos esetekben egyszerűen fölöslegessé teszi a dezodorhasználatot.

Két - alapvetően járványtannal foglalkozó genetikus - tudós, Ian Day és Santiago Rodriguez még 2013-ban publikált egy tanulmányt, amely 6495 nő adatait gyűjtötte össze, és a vizsgálatok után arra a következtetésre jutott, hogy egy, a nők nagyjából két százalékának esetében inaktív génnek, az ABCC11-nek köszönhetően 117 nő a legdurvább kánikulában is garantáltan testszagmentes marad.

Az inaktív gén a hónaljak izzadságmirigyeinek működésére van hatással, és visszafogja a testszagért is felelős aminosavak és szteroidok kiválasztását. A kelet-ázsiaiak esetében kifejezetten gyakori jelenség csupán az esetek 0-3 százalékában figyelhető meg a régión kívül. Bár a kutatók ebben a kísérletben csak nőket vizsgáltak meg, szerintük a nemeknek nincs szerepe a dologban.

Viszont a vizsgálat után csupán a 117 nő 22 százaléka hagyott fel a dezodorhasználattal. A többiek továbbra is vagy a szociokulturális elvárásoknak engedelmeskedtek, vagy csak úgy érezték, hogy megtalálták a tökéletes dezodort és ennek köszönhetik a "szagtalanságot".

Egyébként legkönnyebben a fülzsír állagáról lehet felismerni, hogy valaki a szerencsés 2 százalékhoz tartozik. Mert az az inaktív génnek köszönhetően száraz, nem pedig ragacsos. Ha tehát száraz a fülzsírod, jó eséllyel te is megspórolhatod a jövőben az eddig dezodorra költött forintokat, és megkímélheted a szervezetedet bizonyos vegyszerektől is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69944/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?