Blogolj!

Dolgok, amik egyáltalán nem valók a fagyasztóba

Ragnar Volarus

Nem csak azt kell megválogatnunk, hogy mit szabad beraknunk a mikrohullámú sütőbe. A fagyasztóba se dobálhatunk be válogatás nélkül mindent. Mert nem mindennek tesz jót a túlzott hideg.

1. Kávé

Egykoriban elterjedt az a városi legenda, hogy a kávét a fagyasztóba kell pakolni. Ezzel csak egy apró pici probléma van. Ha nincsen légmentesen lezárva a tasak, akkor a kávé magába szívja a nedvességet, ami nem tesz jót a minőségnek, ráadásul más dolgok ízét, sőt szagát is átveheti. Persze ha valaki mondjuk halízű kávéról álmodozik... Viszont ezt a tulajdonságát ki is lehet használni, mert a kávézacc kiváló szagtalanító lehet a hűtőben.

2. Tojás

Ez sem nyerő ötlet. Ha a víz megfagy és jég lesz belőle, akkor kitágul. A tojáshéj pedig ugye nem gyémántkeménységű, így a belsőség bizony szétfeszítheti. Persze ha mindenáron ragaszkodunk ehhez, akkor fel kell törni a tojásokat, és szépen kiporciózni azokat egy jégkockatartóba.

3. Sajt

Sosem lesz olyan mint lefagyasztás előtt. Ha kemény sajtot teszünk a mélyhűtőbe, akkor kiolvasztás után nagyon morzsolódni fog. Ha pedig lágy sajtot, akkor annak azért fog jelentősen megváltozni az állaga, mert a benne lévő víz jégkristályokká alakul. Néhány keménysajt talán kiállhatja a próbát, de feldarabolás után be kell tekerni fóliába vagy zsírpapírba, majd mehet egy légmentesen záródó, a nedvességet távol tartó zacskóba. Címkét rakjunk rá, mert néhány hónap múlva nehéz lesz azonosítani ezt a tökéletesen becsomagolt pakkot. 

4. Tej

Ha főzéshez vagy sütéshez akarjuk felhasználni, akkor persze tárolhatjuk mélyhűtőben, nem baj, ha egy picit darabos lesz felengedés után. Persze nem árt, ha hagyjuk, hogy pihenjen még egy kicsit a hűtőben míg teljesen kiolvad. A fagyasztás egyébként ugyancsak nem tesz jót a joghurtnak, a kefírnek és a tejfölnek sem, ugyanis kicsapódik a zsír.

5. Nyers zöldségek és gyümölcsök

A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök szintén nem valóak a mélyhűtőbe. Mert mikor felengednek, már nem a friss gyümölcsöt kapjuk vissza. Inkább az a szó jellemző rájuk, hogy szottyadt vagy löttyedt. 

6. Az üres jégkockatartó

Nyáron ott a helye, mert bármikor jól jöhet a nagy melegben. De az év többi szakában csak a helyet foglalja. Abból meg sosincs elég a hűtőben. Persze ha a felporciózott tojást tároljuk benne az más tészta. 

+1 Amit már fel sem ismersz

A hűtő mélye igazi "kincsesláda" is lehet. Idővel rengeteg olyan dolgot találhatsz benne, amiről fogalmad sincs mi lehet. Ilyenkor érdemes azt a szabályt követni, hogy amit nem ismersz fel, azt dobd ki. A lejárt szavatosságú ételekre is ugyanez vonatkozik. Tehát érdemes sűrűn a mélyhűtő mélyére nézni, hogy ne pazaroljuk az ételt. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69787/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?