Blogolj!

Zúzz együtt a cápákkal

Dorogi László

A Discovery Channel dokumentumfilmes stábja egészen újszerű technikát fejlesztett ki arra, hogy magához vonzza a filmezni kívánt félelmetes tengeri ragadozókat.

A stáb éppen az Állkapcsok menyasszonya című műsort forgatta a csatorna tematikus hetére, csakhogy a filmezni kívánt nagy fehér cápák sehogyan sem akartak lencsevégre kerülni. A filmesek több trükköt is bevetettek, hogy magukhoz vonzzák a ragadozókat, ám semmi nem vált be.

Matt Waller, aki cápamegfigyelő túrákat szervez Ausztráliában, korábban megfigyelte, hogy az AC/DC muzsikája megváltoztatja a ragadozók viselkedését, ezért a Discovery stábja is megpróbálkozott a kemény zenével és láss csodát, a trükk bevált. A cápák ugyanis a testükön lévő receptorokkal érzékelni tudják a metál zene alacsony frekvenciájú rezgéseit, ami rendkívül hasonlít egy sebesült hal által kiadott rezgésekre, a cápáknak pedig több sem kell, egyből ugranak a könnyű prédára.

A filmkészítők gyakran halakat, csontokat és vért használnak ahhoz, hogy magukhoz édesgessék a filmezni kívánt cápákat, de az állati maradványok csökkentésével a kutatók képesek lehetnek a ragadozók természetes viselkedését fenntartani.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69515/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?