Blogolj!

Betörő vandálok fosztottak meg a fejétől egy nyolcszáz éves múmiát

Dorogi László

A dublini St. Michan-templom kriptájában több ritka és rendkívül régi múmiát tekinthetnek meg a látogatók, valakiket azonban nem nyűgözött le a gondosan őrzött földi maradványok puszta látványa.

Fotó: Dave Walsh

A dublini St. Michan-templom kriptája valóságos turistamágnes, csak tavaly nagyjából 27 ezren keresték fel a kegyhelyet. A pazar építmény látogatói egészen különleges és nagyon régi múmiákat is megtekinthetnek a templom kriptájában, ám a napokban egy egészen felkavaró eset látott napvilágot.

Egy 800 éves keresztes lovag múmiáját ugyanis megfosztották a fejétől. Mielőtt a Harry Potterből jól ismert szellem, féli fej nélküli Nick példájával hozakodnánk elő, sajnálattal kell közölnünk, hogy a keresztes lovag teljesen elveszítette a fejét, olyannyira, hogy a sírrablók magukkal is vitték. Azt ne kérdezzék, hogy mégis kinek lehet szüksége egy 800 éves koponyára, de biztos megvolt a célja a gyalázatos cselekedetnek, amire azért így is elég nehéz ésszerű magyarázatot találni.

A St. Michan-templomot nem első ízben szentségtelenítették meg vandál huligánok, 1996-ban egy csapatnyi tinédzser tört be a kriptába és több múmiát is kirángatott a koporsójából. Ha mindez nem lenne elég gyomorforgató, David Pierpont, a templom főesperese döbbenetes részleteket is elárult az akkori rongálásról.

"A földre cibálták őket és a jelek szerint fociztak a fejükkel"

- idézte fel az esperes, hozzátéve, hogy az őröknek akkor nagyon gyorsan sikerült elkapniuk az elkövetőket.

A kripta ezúttal sem úszta meg a megszentségtelenítést, azon túl, hogy súlyos károk keletkeztek - több múmiát, köztük egy 400 éve élt apáca maradványait is meggyalázták -, Pierpoint főesperes szerint a vandálok egy tömör acélból készült belső kaput is elvittek. A legfontosabb viszont, hogy a kriptát megóvják a további atrocitásoktól, ugyanis a szabad levegő hatására nagyon könnyen lebomolhatnak az őrzött maradványok. Az eset miatt a templom egy ideig nem fogad látogatókat, az 1996-os betörést követően a kriptát egy hétre zárták le, hogy helyreállítsák a károkat.

Az ír rendőrség jelenleg a templom biztonsági kameráinak felvételeit vizsgálja - számolt be a BBC.

Címkék: Dublin, múmia
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69456/pics/lead_800x600.jpg
Dublin,múmia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?