Blogolj!

Spanyol falu, amire négy atombomba hullt

Ragnar Volarus

1966. január 16-án egy B52-es bombázó indult el az észak-karolinai Seymour Johnson légibázisról, erőfitogtató repülésre. Az útvonal az Atlanti-óceánon keresztül vezetett, aztán Gibraltárnál be a Földközi-tengerre, el Olaszország majd az Adria felett, majd vissza haza. Ez egy elég hosszú útvonal, így kétszer is tankolni kellett útközben, amit a levegőben ejtett meg a B52-es. Az első utántöltésnél nem is volt probléma, de a második, ami a visszaúton történt a spanyol partoknál, végzetesre sikerült.

Január 17-én reggel 10:30 magasságában a tankergép, egy Boeing KC-135 felszállt a dél-spanyolországi légibázisról, szabályosan besorolt a bombázó elé, kitolta a légi utántöltéshez használatos csövet, és várta hogy a B52-es megtankoljon. Ami azután történt, azt a mai napig nem tudják pontosan rekonstruálni. A B52-es valószínűleg túl gyorsan közelített, a KC-135-ösön a tankolást levezénylő boom operátor nem jelzett időben, így a két gép a spanyol partok felett 9500 méteres magasságban egymásnak csapódott. A kerozinnal teli tankerben berobbant az üzemanyag, a gép a legénységével együtt azonnal elpusztult. A bombázót darabokra törte a robbanás, a hétfős legénységből hárman meghaltak, négy katonának sikerült kiugrani a zuhanó roncsból ejtőernyővel.

A lezuhant bombázó

Az igazi gond azonban az volt, hogy az amerikaiak ebben az időben éles atombombákkal indították útnak repülőiket. Ezen a B52-esen éppen négy darab, egyenként 70 kilotonnás bomba csücsült. Ez pusztító erőben a Hirosimát porig romboló Little Boy 19-szerese. 

A bombák egy apró spanyol halászfalu, Palomares közelében csapódtak be. A négyből egyet egy folyómederben találtak meg, egy másik a Földközi-tengerbe esett. Kettő azonban a szárazföldre zuhant, és a becsapódás ereje beindította a bennük levő hagyományos robbanó töltetet. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egy termonukleáris bombát nem olyan egyszerű berobbantani. A fúziós láncreakció elindításához nagy hőmérséklet és nyomás szükséges, amit egy hagyományos robbanótöltet idéz elő, ideális esetben zuhanás közben. Mivel itt nem a hagyományos kioldás történt a bombáknál, Palomaresnél csupán a földet éréskor robbantak be a töltetek, és csak pár hektárnyi területet szórtak be radioaktív sugárzással a bombák. Maga az atomrobbanás nem indult be.

Két bomba a négyből múzeumba került

A Földközi-tengerbe esett bombát sokáig nem találták. Végül 87 nap után egy helyi halász - aki látta a bombát vízbe csapódni -, bizonyos Francisco Simó Orts és az ALVIN nevű minitengeralattjáróval - ami a Titanicot is megtalálta - sikerült meglelni. A bombát végül csak másodszorra sikerült kiemelni, ugyanis elsőre a felszínre hozás közben elejtették az amerikaiak. Később 100 méterrel mélyebben mint korábban, másodszor is megtalálták.

A szárazföldön szétszóródott nukleáris hulladékkal szennyezett földet pedig az amerikaiak kiásták, és elszállították. Nos, a munka nem sikerült tökéletesen. Mert a 90-es években végzett tesztek bizony ezt mutatták. Ugyanis találtak két 30 méter hosszú, 10 méter széles és 3 méter mély gödröt Palomaresben. A feltételezések szerint a sugárzó anyag tárolása céljából ásták az amerikai katonák nem sokkal azelőtt, hogy levonultak a terepről. A sugárzó földben 2004-ig salátát termeltek és el is adták, pedig mint kiderült, Palomares Európa legsugárzóbb városa volt. 2015-ben végül az amerikaiak megállapodtak a spanyolokkal, hogy végleg megoldják a problémát, és eltüntetik a szennyeződést. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69364/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?