Blogolj!

Tényleg gyorsabban fakul a piros festék a többinél?

Ragnar Volarus

Azzal tisztában vagyunk, hogy egyetlen autó festése sem marad örökké ugyanolyan, idővel mindegyik megfakul, kopni kezd. De úgy tűnt eddig, hogy a vörös színűekkel mintha ez korábban megtörténne? Jól látja. Az az öreg Ferrari már tényleg nem igazi vörös. 

Ennek az az egyszerű oka, hogy a vörös festék sokkal érzékenyebb a Nap ultraibolya sugárzására mint a többi szín, és ez felgyorsíthatja a festékanyag kémiai struktúrájának lebomlását. A technika fejlődése persze a festékek minőségében is tetten érhető, így a manapság használt autófestékek többsége nagy molekulákból álló, hőre lágyuló műanyagokból készülnek – ennyiben hasonlítanak az élő szövetekre.  Viszont autónkat sokat süti a nap, az ultraibolya sugárzás pedig elkezdi lebontani a festék molekuláit, amitől a festés színe fokozatosan fakulni kezd.

A festékgyártók persze igyekeznek minimalizálni ezt a folyamatot, és az UV-sugárzást elnyelő anyagokkal dúsítják a festéket. Ám ez csupán lassíthatja a folyamatot, megállítani nem tudja. A vörös festék a látható spektrumban a vörös fényt veri vissza a legjobban, így több fényt nyelnek el az ellenkező véglethez tartozó kék fényből az ultraibolya tartományban. Ennek "köszönhetően" fog a vörös festék gyorsabban, mint mondjuk a kék, a zöld, vagy akár a szürke.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a vörös fénynek hosszabb a hullámhossza, így a fotonjai is kevésbé energikusak, mint a kék fényé. A kék pigmentek visszaverik a kék fényt, és beszívják az alacsonyabb energiájú vöröset. A vörös pigment a vörös fényt veri vissza, de beszívja a kisebb hullámhosszú, nagyobb energiájú kéket, ami szintén hozzájárul a vörös festék gyorsabb bomlásához.

Például ha egy hirdetőoszlopon sokáig kint marad egy poszter, azon először a vörös színek kezdenek fakulni, végül ha kellő ideig kint felejtik, végül halványkékké válnak.

Nekünk viszont azért is könnyebb észrevenni a piros festék fakulását, mert a vörös szín nem a legjellemzőbb a körülöttünk lévő világban, így erős kontrasztban áll a környezetével, ami jellemzően zöld, szürkés vagy barnás, az égbolt kékjével vegyítve. Minden olyan hatás, ami csökkenti a kontrasztot az élénkpiros autó és a fakóbb környezete között, kiugró hatást kelt: ezért vesszük észre könnyebben a megfakult pirosat, mint bármelyik más színt.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69272/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?