Blogolj!

Verd át az agyad, egyél kevesebbet, tegyél a jövődért!

Dorogi László

Két Angliában tanuló diák forradalmi találmánya nem csak a különböző fogyókúrákkal szenvedőknek nyújt alternatív megoldást, de válaszként szolgálhat a jövőben fellépő élelmiszerhiányra is.

Saki Maruyama és Daniel Coppen, a londoni Royal College of Art két diákja elképesztő találmánnyal rukkolt elő: egy olyan edénykészletet alkottak meg, ami tulajdonképpen csak egy fél. A két tányérból, egy pohárból és egy tálból álló készlet ugyanis úgy van kialakítva, hogy csak az edények fele van meg, középen pedig egy tükör található, így keltve azt a benyomást, hogy mégis egy teljes tányérról eszünk. Hogy miért jó ez?

Amikor az ételt vagy italt ezekbe a különleges edényekbe pakoljuk, a tükör vizuálisan megduplázza az adagot, így hiába eszünk féladag kaját, az agyunk mégis teljes adagként érzékeli. Egy a Tokiói Egyetem által végzett tanulmány arra is rámutatott, hogy az élelmiszer látható térfogata befolyásolhatja a teltségérzetet. Ha az élelmiszer mennyisége nagyobbnak tűnik, az elégedettség is nagyobb. Egy másik tanulmány arra is rávilágított, hogy a tükör jelenlétében történő evés befolyásolja az emberek viselkedését és kevesebbet esznek.

A trükkös tükrös étkészlet a Half/Full névre hallgat, és a két feltaláló elsősorban azt szeretné, ha a komplett hétköznapi étrendünket változtatná meg, egyfajta átmenetet nyújtva a drasztikus megoldások helyett. Nem is elsősorban a diéták hatékonyságának növelése vezérelte az alkotókat, sokkal inkább a jövőben fellépő esetleges élelmiszerhiány.

"A közeljövőben az éghajlatváltozás hatással lehet az élelmiszer-termelésre globális szinten is. Ha egy olyan jövőt képzelünk el, ahol nagyobb élelmiszerhiánnyal leszünk kénytelenek szembesülni, már most fel kell tennünk magunknak a kérdést, miként befolyásolhatnánk a saját étvágyunkat a jövőben. Hogyan alkalmazkodhatnánk már most az életmódunkkal a jövőbeni megváltozott körülményekhez?"

- teszik fel a kérdést a feltalálók.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69232/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?