Blogolj!

A polip mint földönkívüli?

Ragnar Volarus

Rengeteg nép mitológiájának népszerű szereplője a polip vagy a polipszerű lények.

Az északi mondákban ott a kraken, a japán őslakos ainuk Akkorokamui nevű szörnye, de a görög mitológia gorgói is felettébb hasonlítanak a nyolc végtaggal megáldott tengeri élőlényre. Ám a legérdekesebben talán a hawaiiak vélekednek a nyolclábú lényről. Nos, nekik is megvan a maga polipról mintázott alakja, a Kanaloa nevű istenség. Ők viszont ennél jóval többet gondolnak magáról a polipokról, akiknek kitüntetett helyet biztosítottak a maguk mitológiájában. 

Kanaloa

A hawaii teremtéstörténet abban mindenképpen hasonlít más polinéziai mitológiákhoz, hogy szerintük minden dolog forrása a káosz. Viszont a hawaii változat szerint ez a káosz egy korábbi világ romjaiból áll, vagyis a mi világunk egy elpusztult univerzum maradványaiból jött létre. A teremtés eszerint az elképzelés szerint nyolc lépcsőből áll. Először a sötétségből kialakul az élet, majd egy sajátos evolúciós folyamatban az egyszerűbb élőlények után egyre fejlettebbek jönnek létre, amelyek legyőzik és elpusztítják az elődöket, mindez pedig az állatoknál és a növényeknél párhuzamosan zajlik. A meghaladott fajok maradványainak egymásra rakódásából emelkedik ki aztán a vízből a szárazföld, később a fény elválik a sötétségből, végül kialakul az ember.

Ám véleményük szerint ebből az egész hercehurcából kimaradt a polip. A mitológia szerint ő ezt kívülről szemléli, mint a elpusztult világ egyetlen túlélője, a káosz előtti régi idők utolsó hírnöke. Tehát a polip, egy másik univerzum túlélője, egy földönkívüli. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69134/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?