Blogolj!

Kedves futballrajongó, az egész életed egy hazugság!

Dorogi László

Engem rémesen megtört a hír és nagyon sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de a tizenegyest valójában nem is tizenegy méterről lövik!

No, persze nem eszik olyan forrón a futballpálya-vonalazását, a dolog hátterében egy igazán logikus ok-okozati összefüggés húzódik. A futball, értsd labdarúgás Nagy-Britanniából vágott neki világhódító hadjáratának és az angolok több rossz szokásuk mellett a mai napig őrzik a yardban való távolságmérés tudományát. Yardban kalkuláltak akkor is, amikor feltalálták a focit, így történhet meg, hogy a tizenegyes pont nem is tizenegy méterre helyezkedik el hivatalosan a kaputól.

Egy yard 0,9144 méternek felel meg, viszont ha ezt a számot átváltjuk, akkor 10,97 méter jön ki. Az meg milyen hülyén hangzana már, hogy lövök egy tízegészkilencvenhetest. Na ugye. Szóval az európai és más világi feltörekvő futballhatalmak úgy döntöttek, felfelé kerekítik a számot, és bumm, így született meg a tizenegyes.

Ez alapján további elkeserítő híreim is vannak, ugyanis az ötös vonala 6 yardra, tehát 5,5 méterre fekszik az alapvonaltól, de a tizenhatos vonalát sem tizenhat méter távolságra húzzák meg a kaputól, hanem 16,45 méterre. No, mostantól te is teljesen másképp nézel majd a focira!

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69102/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?