Blogolj!

Jönnek a kerekesszékes és protézises Barbie-babák

Dorogi László

Idén márciusban tölti be 60. születésnapját a Barbie-baba, a jeles évforduló alkalmából pedig egy teljesen új kollekciót mutat be a játékbabák gyártója.

Fotó: Mattel

Ki gondolta volna, hogy Barbie március 9-én már a hatvanadik születésnapját ünnepelheti, az elmúlt hatvan évben pedig mit sem halványult népszerűsége. Az eltelt hat évtized alatt számos különböző hobbival rendelkező Barbie-t dobott piacra a Mattel, készítettek háziasszony babákat, orvos babákat, nyaraló babákat és még ezer meg egy különböző tevékenységet végző figurát. A jeles évfordulóra viszont egy igazán különleges szériával készül a gyártó, ugyanis a Barbie történetében először dobnak piacra olyan babákat, amelyek valamilyen testi fogyatékossággal rendelkeznek.

Az új szériában lesz kerekesszékes Barbie és olyan baba is, akinek egyik keze vagy lába helyén protézis található, a gyártó ezzel szeretné megkönnyíteni a fogyatékossággal élő gyerekek számára, hogy könnyebben elfogadják azt, hogy ők is a társadalom teljes jogú tagjai és persze azt is, hogy egészséges társaik se nézzenek rájuk más szemmel.

A különleges Barbie-babákhoz természetesen különleges babaház is dukál, ezért a fogyatékossággal rendelkező figurák olyan házat kapnak, amely fel lesz szerelve kerekesszékes feljáróval és olyan tárgyakkal, amelyek elengedhetetlen segédeszközei a testi fogyatékossággal élő emberek mindennapjainak. A júniusban piacra kerülő szériában nem csak fogyatékossággal rendelkező babák kapnak majd helyet, hanem olyanok is, akiknek nem "tökéletes" a teste, felhívva a figyelmet arra, hogy nem csak akkor élhet valaki boldog és teljes életet, ha kockás a hasa és nincs rajta egyetlen deka felesleg sem.


Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69101/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?