Blogolj!

A világ legdrágább szöveges üzenete

Ragnar Volarus

Az sms már elavult. Használjuk, de már millió más alternatíva létezik. A postán sem a levélfeladás miatt áll a sor, pláne nem távirat miatt. De nem volt ez mindig így.

1864-ben még a távirat volt a leggyorsabb üzenetküldési mód. Az elektromos távírót már a a XIX. század elején ismerték, és amikor Samuel Morse 1837-ben szabadalmaztatta a morzekódot, Európában és Amerikában is megindult a távíróvonalak kiépítése. Ezért James W. Nye nevadai kormányzó is ezt kihasználva küldött táviratot Abraham Lincolnnak, az Egyesült Államok akkori elnökének. 

Ám mivel új technológia volt, rendesen meg is kérték az árát egy táviratnak. Éppen emiatt csak rövid üzenetek továbbítására használták. Nem úgy Nye kormányzó, aki úgy döntött biztosra megy, és nem levélben küldi el Lincolnnak Nevada állam alkotmányának teljes, 175 oldalas szövegét, elvégre bármi megtörténhet. Ő a távíróra szavazott.

A polgárháború csúcsán valóban nem volt semmi biztosíték arra, hogy a levél célba ér, de a táviratot sem volt egyszerű küldeni. Merthogy Carson City és Washington között nem volt közvetlen kapcsolat. A távírász, James H. Guild ezért 1864. október 26-án hét órán keresztül pötyögött a masinán, mire elmorzézta az üzenetet Salt Lake Citybe, ahonnan továbbították Chicagóba, onnan Philadelphiába, majd végül megérkezett a washingtoni hadügyminisztériumba. És ehhez csupán alig két nap kellett.

Nye ugyan az alkotmány hiteles másolatait szárazföldi és vízi postával is elküldte Lincolnnak, de tényleg nem bízott a postában, és attól tartott az elnök nem kapja meg időben a dokumentumot. A távíróval küldött üzenet végül időben érkezett - október 28-án, nyolc nappal az elnökválasztás előtt. Három nappal a távirat érkezése után Lincoln a kongresszus jóváhagyásával meghirdette Nevada felvételét az Unióba, remélve, hogy ez jó hatással lehet a saját újraválasztására.

A távirat azóta is megvan, több kiállításon is bemutatták már. Az utolsó oldal összegzése szerint a 16 543 szavas üzenet elküldése 4 313 dollárt és 27 centet kóstált. Ez mai árfolyamon számolva csaknem 60 ezer dollár lenne, megközelítőleg 17 millió forint. Ma már egyszerűbb dolgunk van. Néhány megás pdf dokumentumként simán elmenne e-mailben.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/69011/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?