Blogolj!

Ledöntött a lábadról a megfázás? Felejtsd el a gyógyszereket!

Dorogi László

Öreganyáink bölcs asszonyok voltak, tudták jól, mit kell kezdeni az influenzával. S hol voltak még akkor az antibiotikumok és egyéb mesterséges gyógyító vegyszerek...

A legjobb vírusölő, immunerősítő csodaszereket bizony nem a gyógyszertárban, sokkal inkább a természetben találhatjuk meg. Ilyenkor télen egyébként is érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, de ha esetleg mégis ledönt a lábunkról a megfázás vagy az influenza, akkor az sem mindegy, milyen ételek kerülnek az asztalunkra. A következő növényeket igazán érdemes kéznél tartanunk az influenza-időszakban és akár kúraszerűen is fogyaszthatjuk őket a megelőzés érdekében.

Fokhagyma

Fotó: Pixabay

Ezt a kis jószágot bizonyára mindenki ismeri, s azt is nagyon jól tudjuk, hogy kiválóan tartja távol a vámpírokat. Na meg persze a vérnyomás csökkentésére sem utolsó, hiszen rengeteg szelént, káliumot és különböző vitaminokat tartalmaz.

Gyömbér

Fotó: Pixabay

Ez a csodanövény az elmúlt egy-két évtizedben hódított teret magának igazán Magyarországon, pedig a kínaiak például több ezer éve alkalmazzák. A gyömbér gingerolt tartalmaz (angolul ginger a növény neve is), ami erős baktérium- és vírusölő hatóanyag, ezen felül kálium és magnézium is akad benne bőven. Belefőzhetjük teába, különböző ételekbe, vagy egyszerűen csak vágjunk egy karikával és toljuk be.

Torma

Fotó: Pixabay

Az egyik legjobb betegség-megelőző szuperzöldség, a benne található mustárolaj tisztítja a légutakat, de tartalmaz glukonnaszturcin és szingrin nevű glikozidokat, káliumot és C-vitamint is, a tormalé pedig kitűnő felfázás ellen.

Fahéj

Fotó: Pixabay

Talán kevesen gondolnák, de bizony a fahéj is remek természetes vírusölő. Illóolaja több betegség tüneteit is enyhíti, segíti a hasnyálmirigy működését, stabilizálja a vércukorszintet. Figyeljünk azonban arra, hogy ne vigyük túlzsába, ugyanis a benne található kumarin túladagolása nem éppen hasznos élettanilag.

Méz

Fotó: Pixabay

A jó öreg sárga édesség. Azt már nagyanyáinktól megtanulhattuk, hogy napi egy kanál méz erősíti az immunrendszert és kinek ne esne jól egy mézes-citromos tea köhögés esetén. A méz segít a betegségek legyőzésében, antioxidáns hatású és vitaminban gazdag.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68978/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?