hirdetés
Blogolj!

Nobel-díj mellé ingyen sör életed végéig

Ragnar Volarus

A legutóbbi választási kampányban a Kétfarkú Kutya Párt egyik szlogenje az "Örök élet! Ingyen sör!" volt. Ezt persze nehéz komolyan venni, de Dániában egy tudósnak utóbbit sikerült elérnie. Persze nem mindenkinek, csak magának.

Azt nehéz lenne elmagyarázni, hogy Niels Bohr pontosan mit csinált az atom szerkezeti felépítésével meg a kvantummechanika alapjaival. És ha sikerülne, azt se sokan értenék. De a dánokat ez nem is nagyon érdekli, nemzeti hősként tekintenek rá. Ugyanis 1975-ig ő volt az ország egyetlen Nobel-díjas fizikusa. Apró érdekesség, hogy a második dániai fizikai Nobelt a fia, Aage Bohr és Ben Roy Mottelson kapták.

Viszont hiába nem volt fogalma az országban szinte senkinek, hogy Bohr miért kapta a díjat, rendkívül népszerű volt, és nem csak halála után ismerték el teljesítményét. 

Dánia egyik nemzetközileg leghíresebb söre a Carlsberg, amely világszerte az ország hírnevét szolgálja. A Carlsberg 1922-ben, amikor Bohr megkapta a Nobel-díjat, egy házat ajándékozott a fizikusnak, közvetlenül a koppenhágai sörfőzdéjük mellett. De a legjobb rész még csak most következik. A házat egy cső kötötte össze a főzdével, így Bohr élete végéig ingyen juthatott a fenséges nedűhöz.

A cég persze nem csak a nemzeti büszkeség miatt ajándékozta a házat Bohrnak. A Carlsberg maga is támogatta a tudományt, saját laboratóriumuk volt, ahol a jobb sörfőzéshez szükséges technológiával kísérleteztek. Ennek köszönhetően ők dokumentálták elsőként a Saccharomyces pastorianus élesztőfaj létezését, amit a halvány, világos sörök főzéséhez használnak. A Carlsberg laboratóriuma emellett  több megfigyelést is tett a fehérjék kémiájával kapcsolatban, amik a mai napig a tudomány fix hivatkozási pontjainak számítanak.

A Carlsberg's Foundation még a Nobel-díj átadása előtt, a dán kormány és Bohr közreműködésével alapította meg az Elméleti Fizika Intézetét 1921-ben. Bohr itt fektette le a kvantummechanika alapjait, és 1927-ben itt írta le a komplementaritás fogalmát, ami a kvantummechanika egyik legfontosabb alapelve. Albert Einstein éveken át nem akarta elfogadni Bohr kvantummechanikai téziseit, a két fizikus több heves vitát is folytatott a témáról. Az sem kizárt, hogy néhány korsó sör mellett. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68860/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?