Blogolj!

Tudtad-e, hogy a méhek képesek matematikai műveletek végrehajtására?

Dorogi László

Ki gonolná, hogy ezek az apró lények tudnak összeadni és kivonni? Ausztrál tudósok bebizonyították, hogy ez valóban így van!

Fotó: Pixabay

Az ausztrál RMIT Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport betanított egyes méheket, hogy bemenjenek egy mesterségesen létrehozott útvesztőbe, ahol kék és sárga színű figurákkal találkoztak.

A kísérletet úgy alakították ki, ha méhek kék figurákkal találkoztak, a figurák számához hozzá kellett adniuk egyet, ha sárga figurákkal találkoztak, akkor pedig ki kellett vonniuk azok számából egyet. Ha a művelet végrehajtása után a megoldással feltüntetett alagútba szálltak be, akkor jutalmat kaptak.

A kísérlet elején a méhek véletlenszerűen választottak, de mintegy száz tanulópróba után, melyek 4-7 órán át tartottak, megfejtették a kódot és rájöttek, hogy a kék plusz egyet, a sárga figura mínusz egyet jelent és a szabályt alkalmazni tudták új számok esetében is.

Adrian Dyer, az RMIT kutatója úgy fogalmazott, a kísérlet eredménye arra utal, hogy a fejlett numerikus kogníció sokkal szélesebb körben található meg a természetben az emberen ívül, mint azt korábban vélték. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az emberszabásúakk, a madarak és a pókok is képesek kivonni és összeadni, most már a méhek is ebbe a csoportba tartoznak.

Matematikai problémák megoldásához az észlelés két szintjére van szükség, egyrészt az összeadás és kivonás szabályait a hosszú távú memóriában kell tárolni, másrészt mentálisan tudni kell kezelni meghatározott számok egy halmazát a rövidtávú memória használatával. Annak felismerése, hogy a méhek képesek erre nagyon apró és viszonylag egyszerű agyukkal, messze mutató jelentőségű.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68727/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?