Blogolj!

Verdun több mint 100 év után is lakhatatlan

Ragnar Volarus

Az 1916-os verduni csata volt a Nagy Háború legvéresebb összecsapása. A harc 300 napig tartott, és 300 000 német és francia katona esett el a harcokban. Azt sokan tudják, hogy az ő emléküket márványtáblák őrzik, azt viszont már jóval kevesebben, hogy milyen környezeti károkkal járt a csata. A területet azóta Zone Rouge, azaz Vörös Zóna néven emlegetik.

Ugyanis a 42 000 hektáros terület egy évszázaddal a harcok befejezése után sem állt helyre és kész életveszély. A terület azóta is lakatlan és lakhatatlan, nincsenek helyi lakosok, és csak nagyon kevesen tehetik be a lábukat a Vörös Zónába. Pedig a háború előtt nem ez volt a jellemző, éppen ellenkezőleg. A területen farmok álltak, és az általuk megtermelt élelmiszerrel el lehetett látni a közeli, hatvanezer fős helyőrséget is.

Azonban 1914-ben, a háború kitörésével minden megváltozott. 1916-ra a német és francia erők több millió töltényhüvellyel és tüzérségi ágyúk roncsaival terítették be az egész környéket. Ez volt a történelem első csatája, ahol meghatározó szerepet kapott a tüzérség is, és a szembenálló felek bizony mindent bevetettek. A szüntelen ágyúzásban milliónyi töltetet lőttek el. 

A háború ideje alatt a környékbeli falvakat teljesen szétlőtték és elpusztították, a lakosok pedig elmenekültek. A háború végeztével 1918-ban a francia kormány felmérte a károkat, és felbecsülték, hogy mennyibe kerülne helyreállítani a környezeti károkat. De végül arra az elhatározásra jutottak, hogy kitelepítik a környéken élőket, és a Vörös Zónát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják.

A talajt azóta is bombatölcsérek és lövedékek nyomai szabdalják, bár a lakatlan terület gyorsan kizöldült. Ennek ellenére a Vörös Zónába nem véletlenül tilos a belépés! A föld még rengeteg eddig fel nem robbant töltetet rejt. A környékbeli farmerek szinte minden évben ráfutnak egy-egy besült töltetre a traktorjaikkal. A szakértők szerint viszont még nem is a robbanótöltetek jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a gázbombák. És a Vörös Zónában ezekből sincs hiány. 

Franciaországban létezik egy kormányügynökség, a Department du Deminage, ami a töltetek eltávolításával foglalkozik. Azonban a szakértőik szerint 300 évig is eltarthat, mire minden besült robbanófejet, gázbombát és gránátot megtalálnak és hatástalanítanak.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68635/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?