Blogolj!

Miért alszik papírdobozban minden finn újszülött?

Ragnar Volarus

Ez a hagyomány nem túl régi, de nem is most kezdődött. Finnországban 79 éve a legtöbb csecsemő első néhány éjszakáját bizony papírdobozban tölti. A magyarázat pedig rém egyszerű.

Ugyanis minden nő anyasági segélyként kap használati tárgyakat, ruhákat ebben a papírdobozban, tehát ez egy kezdőcsomag a friss szülőknek. Ha a csomag tartalmát kipakolják, a legalján van egy matrac és egy takaró, ami a dobozzal együtt kitűnő kiságy lehet az első néhány napra.

A hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, mikor Finnország nagyon magas arányú csecsemőhalandósággal küzdött, 1000 újszülöttből 65 meghalt a születés utáni első néhány napban. Ezen pakk bevezetése nem csupán a szülés utáni nehéz időket tette könnyebbé, mivel a dobozt csak azok kaphatták meg, akik a terhesség alatt is rendszeresen jártak orvoshoz. Ezzel pedig már a méhen belüli fejlődést is jobban követhették az orvosok, ami a korábbinál jóval nagyobb biztonságot adott. 

Ráadásul kezdő szülőknek óriási segítséget nyújtott a doboz, hiszen az első gyermeknél sok mindenre nem is gondolunk, elképzelésünk sincs, mi mindenre van szüksége egy újszülöttnek. A rugdalózók és meleg ruha persze egyértelmű, de például a körömolló, fürdőhőmérő, törlőkendő, melltartóbetét már közel sem jutna elsőre eszünkbe. Azóta többször újratervezték a doboz tartalmát, manapság már például képkeret is található benne. A harmincas években például még nem kész ruhát, csak anyagot tettek a csomagba, mert sok anya szerette maga megvarrni a ruhát. Viszont a második világháború idején a kormányzatnak minden négyzetcentiméter vászonra szüksége volt, így akkoriban sok mindent papírral pótoltak. Kész ruhák először az 50-es években kerültek a pakkba, a sztreccsanyagú babaruhák pedig csak a 60-as, 70-es években lettek jellemzőek. Hálózsák először 1968-ban, egy évvel később pedig már az eldobható papírpelenka is része volt a csomagnak. A dobozból az utóbbi évtizedekben eltűntek a cumik és tejesüvegek is, az egészségügy így próbálta népszerűsíteni a szoptatást a kész bébitápok használata helyett. Mint látható Finnországban tényleg mindenre gondolnak, így a csomagba kerülő ruhák semleges színű és mintázatú darabok, így mindegy, hogy valakinek fia vagy lánya születik.

Nem mellékesen a doboz nevelő hatása sem elhanyagolható. A célok között szerepelt az is, hogy az embereket leszoktassák arról, hogy az újszülöttet maguk közé fektessék, - ahol a nagy párnák, takarók könnyen hozzájárulhattak a csecsemőhalálos esetekhez -, így a dobozzal ezt is sikerült elérni. De a doboz valójában jelkép is: minden gyerek ugyanonnan kezd, mindegyikőjük egy papírdobozból indul neki az életnek. A szülők egyébként választhatnak, hogy a dobozt kérik, vagy egy 140 eurós segélyt. 95 százalékuk a dobozt választja.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68523/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?