Blogolj!

Flamingó mentőakció alakult ki Dél-Afrikában

A nagy szárazság miatt flamingófiókák ezreit kell kimenekíteni a Dél-Afrikai Köztársaságban. Nem is akármilyen módszerekkel.

Nehéz idők járnak most a flamingókra, ugyanis szépen lassan eltűnik a hideg és nedves iszapburok, ami a tojásoknak eddig védelmet adott. Ebből adódik az a furcsa és igen komoly probléma, hogy a tojások belső membránja megkeményedik, így a fiókák nem tudják belülről kitörni azt. Emiatt hallani is lehet a bentrekedt madarak csipogását, illetve nem utolsó sorban az állatok is könnyen rávetik magukat a kis flamingókra.

Ezért az országos szervezetek összehoztak egy mentőakciót, és repülőket indítottak a madarak megmentésére. A helyi gyémántbányák üzemeltetői állták a költségeit annak a mentőrepülőnek, amellyel az első 900 fiókát átszállították Pretoriába, majd Fokvárosba és más területekre is átmenekítettek madarakat. Eddig háromezer flamingófiókát szállítottak el, ahol további 6-8 ezer fiatal madár maradt, amelyek már aktívak, de még mindig túl fiatalok a repüléshez.

Gyakran előfordul, hogy a szülők magukra hagyják a fiókákat, hogy inkább a maguk életét mentsék, így az új helyre került kismadarak tollas portörlőket kaptak „helyettes szülők” gyanánt. Melegen tartásukról infravörös fény gondoskodik, étrendjüket pedig a gondozók biztosítják, így gabonát, szardíniát, garnélát kapnak.

 

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68470/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?