Blogolj!

10 tény, amit tudnod kell a Super Bowlról

Dorogi László

Elérkezett az NFL-rajongók kedvenc, az Egyesült Államok nem hivatalos ünnepnapja, az 53. Super Bowlt Atlantában rendezik meg, ahol a New England Patriots és a Los Angeles Rams ütközik meg. De ettől most sokkal érdekesebb infók jönnek!

Hagyjuk is a szakmázást, mert rengeteg érdekes tény van az észak-amerikai profi futballiga fináléjával kapcsolatban, amit érdemes megjegyeznünk, ha más nem azért, hogy este villoghassunk újonnan megszerzett NFL-tudásunkkal a haverok előtt a közös Super Bowl-néző partin.

1. Egy 30 másodperces reklászpotért a televíziós társaságok 5.1 millió és 5.3 millió dollár közötti összeget kénytelenek kiperkálni, hogy reklámozhassanak, ez átszámolva kis híján másfél milliárd forintnak megfelelő összeg. Magyarul, egyetlen másodperc reklám több mint 47 millió forintjába fáj a reklámozónak, ám ez még így is megéri a hatalmas nézettség miatt. Csak érdekességként, 1967-ben, az első Super Bowlon egy 30 másodperces televíziós reklám ára kicsivel haladta meg a 11 millió forintnak megfelelő összeget.

2. Ha már nézettség, a 2018-as New England Patriots-Philadelphia Eagles Super Bowlt 103.4 millió ember követte figyelemmel az Egyesült Államokban, bármilyen furcsa is, ez a legalacsonyabb nézőszám volt a 2009-es döntő óta. Az egy évvel korábbi, New England Patriots-Atlanta Falcons nagydöntőt 111.3 millió amerikai nézte a tévében, de a rekordot a 2015-ös Seattle Seahawks-New England Patriots Super Bowl tartja 114.4 millió amerikaival a tévék előtt.

3. Nincs Super Bowl hatalmas zabálások nélkül, lássuk, mit és mennyit esznek a jenkik a meccs napján: több mint három és fél millió tonna pattogatott kukorica, közel tizenhárom millió tonna csipsz, 1 milliárd csirkeszárny. No, persze erre inni is kell valamit, a Super Bowl napján hozzávetőlegesen több mint egymilliárd liter sör gurul le a torkokon, nem meglepő módon a Super Bowl utáni hétfőkön átlagosan 7 millió ember vesz ki szabadságot.

4. Beszéljünk egy picit azért a meccsről is: a Las Vegas-i fogadóirodáknál a New England Patriots az esélyesebb a végső győzelemre, egészen pontosan 2.5 ponttal, ami azért érdekes, mert amikor nyilvánosságra hozták az oddsokat, még a Rams volt jobb két egységgel. Csakhogy olyan szinten kezdték el az emberek önteni a pénzt a Patriots sikerére, hogy "megváltoztak az erőviszonyok".

5. A Super Bowl félidei showjában a Maroon 5 muzsikál majd Travis Scott és Big Boi társaságában. Érdekesség, hogy a Halftime Show színpadát hét és fél perc alatt pakolják össze, majd hét és fél perc alatt bontják le. A televíziós társaságok a 2004-es finálé óta néhány másodperces csúszással bocsájtják adásba a showműsort, akkor ugyanis nagy botrányt kavart, hogy Justin Timberlake megvillantotta Janet Jackson mellét élő egyenes adásban. Akkor éppen a New England Patriots és a St. Louis Rams játszotta a döntőt...

Fotó: Variety

6. A Halftime Show intézménye egyébként csupán 1991 óta létezik, akkor a New Kids on the Block hip-hop formációt érte a megtiszteltetés, hogy minikoncertet adjon, azelőtt csak rezesbandák léptek fel a nagydöntő szünetében. Ja, és még valami: a Super Bowl Halftime showjában fellépő zenekarok vagy énekesek nem kapnak fizetést, bár a hatalmas nézettség így is busás jutalomnak számít.

7. Két héttel a mérkőzés előtt átlagosan 1 millió 355 ezer forintnak megfelelő összegért lehetett jegyhez jutni, ez egyébként majdnem 290 ezer forinttal alacsonyabb ár, mint az előző év hasonló időszakában.

8. Idén Gladys Knight fogja énekelni az amerikai nemzeti himnuszt a mérkőzés előtt, érdekesség, hogy az Egyesült Államokban arra is lehet fogadni, milyen hosszú lesz a performansz. Ezt a helyi fogadóirodák nagyjából 1 perc 47 másodpercesre saccolják.

9. Az 53. Super Bowlt közvetítő televíziós társaság, a CBS 115 kamerával dolgozik majd a helyszínen, ezzel kilenc kamerát vernek a tavaly közvetítő NBC-re. És ha még nem mondtuk volna, az idei Super Bowl helyszíne Atlanta és a Mercedes-Benz Stadion lesz, amit tavaly adták át, 1,6 milliárd dollárba került - ezzel a legdrágább sportlétesítmény jelenleg az USA-ban - és amely előtt egy hatalmas sólyom szobor áll. Ez egy magyar művész, Szőke Gábor Miklós alkotása, ami hasonló stílusban készült el, mint a Groupama Aréna előtt álló Fradi-sas, tulajdonképpen azt megcsodálva kérték fel alkotóját, hogy készítse el nagytestvérét az atlantai aréna elé.

10. És végül egy megnyugtató adat azoknak, akik laikusként szeretnének csatlakozni ma estére egy super Bowl-partihoz: egy NFL-mérkőzés átlagosan több mint három és fél órán keresztül tart, de összességében a tiszta játékidő nem több, mint 11 perc, ha csak és kizárólag azokat a másodperceket összesítjük, amikor mozgásban van a labda. Szóval ne aggódjatok, a maradék időben lehet beszélgetni, ivósjátékot játszani és kajálni.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68440/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?