Blogolj!

Az elveszett atombomba

Ragnar Volarus

Sajnos mindannyiunkkal előfordult már biztosan, hogy elvesztettünk valamit. Pénztárcát, az iratainkat, lakáskulcsot. Az Egyesült Államok pedig egy atombombát. Előfordul az ilyesmi. Hogy mégis hogyan?

1958. február 5-én a Tybee-szigeteknél gyakorlat során összeütközött a levegőben egy B-47-es bombázó a légierő egy másik gépével, egy F-86-os vadászgéppel. Az utóbbi pilótája nem látta a radarján a bombázót, ezért ereszkedés közben közvetlenül beleszállt.

A balesetben mindkét gép súlyosan megsérült. Szerencsétlen módon a bombázó a gyakorlat során magával vitt egy atombombát is. Howard Richardson, a B-47-es pilótája pedig attól tartott, hogy a bomba leszállás közben elszabadulhat, ezt megelőzendő úgy döntött, inkább a vízbe dobja. Ezután gond nélkül le tudta tenni a gépet a légierő Savannah melletti Hunter Légibázisán, és az F-86-os vadászrepülő pilótája - aki katapultált és egy mocsárban landolt - is megúszta. Gépe már kevésbé. 

Ezek után a haditengerészet két hónapon át kutatott a vízbe dobott bomba után, de végül feladták a keresését mert nem találták. Ma pedig már azt javasolja a haditengerészet, hogy bárhol is legyen, a legjobb békén hagyni.

Egy 2001-es jelentés szerint, ha a bomba még mindig épségben van, kicsi az esélye, hogy veszélyes nehézfémek kerüljenek belőle a környezetbe. A légierő úgy tartja robbanásveszély sincs, amíg a bombát békén hagyják. És ezt tessék szó szerint érteni, mert a jelentésben elismerik, hogy ha véletlenül amatőr kincsvadászok megtalálnák és elkezdenék piszkálni, könnyen felrobbanhat.

A bomba pedig ki tudja mennyire veszélyes. Nagyot durrana az egyszer tuti, de a veszélyességét illetően vannak kérdőjelek. Egy 1966-os kongresszusi irat szerint az elvesztett bomba uránt és plutóniumot is tartalmazó, tehát komplett és nagyon veszélyes tömegpusztító fegyver volt. Ellenben a légierő és a pórul járt B-47-es nyugdíjas pilótája is cáfolja, hogy lett volna benne plutónium.

A környék lakói közül persze nem mindenki teljesen nyugodt, hogy egy atombomba csücsül valahol a közelükben. Egy visszavonult vadászpilóta például 2004-ben magas sugárzást mért Savannah partjai közelében, de a kormány vizsgálatát követően arra jutottak, hogy a mért értékek a környék természetes adottságai alapján teljesen normálisak.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68401/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?