hirdetés
Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!
A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Blogolj!

Tutanhamon szekerének nem volt alvázszáma, fenn is akadt a reptéri vámon

Tutanhamon fáraó több ezer éves szekere először 2010-ben hagyta el Egyiptomot, hogy New Yorkba vigyék egy kiállításra. De nem ment ez olyan egyszerűen. Pedig a szekeret a Discovery Times Square kiállítóterében a Tutanhamon és a fáraók aranykora című kiállítás egyik ékkövének szánták.

Komoly munka előzte meg a szállítást, a szekeret a szakemberek óvatosan szétszerelték Egyiptomban, repülőre pakolták, és elküldték New Yorkba, ahol előkészített különterem várta, szabályozott klímájú üvegkalitkával.

Csakhogy a John F. Kennedy repülőtéren akadt néhány túlbuzgó hatósági személy. Akik jól végezték munkájukat, rendesen átvizsgálták a csomagot, és észnek sem voltak híján, feltűnt nekik, hogy a szekér az bizony járműnek számít. Márpedig az Egyesült Államokba ha valaki egy járművet akar bevinni, akkor ott szükség lesz alvázszámra. Anélkül ez nem fog menni. 

És ez nem vicc, a reptéri hatóság emberei az alvázszámot szerették volna látni Tutanhamon 3300 éves szekerén, mint minden valamire való járművön. Szerencsére a tudósok igen meggyőzőek voltak és hamar sikerült eloszlatni a ködöt az agyakban, így végül továbbengedték a csomagot. Innen már csak egy különleges teherautóra, egy erre a feladatra épített liftre, volt szükség, valamint egy kis "IKEA-útmutatóra" az összeszereléshez, és a fél világot átutazó egyiptomi konzervátorok fellélegezhettek. A jármű a helyére parkolt.

1922-ben egyébként nem csak ezt az egy szekeret, hanem öt darabot fedeztek fel Tutanhamon fáraó sírjában. A másik négy mind díszesebb és előkelőbb volt, de a szakemberek mégis ezt az egyszerű, csupasz faszekeret tartják a legjelentősebbnek. Miért? Mert ez az egyetlen, amelyen látszik, hogy használták is. Tehát feltehetően valóban maga Tutanhamon utazhatott rajta valamikor időszámításunk előtt.

Fotó: New York Times

Már csak azért is, mert az utóbbi években megszaporodtak a fáraó halálának körülményeit vizsgáló kutatások, és a szekér az egyik elmélet kulcsszereplője lehet. Az egyik kutatás szerint a degeneratív csontbetegségben szenvedett Tutanhamon a gyenge lábaival nem tudott elég stabilan állni a szekéren, és egy esés utáni lábtörés hozzájárulhatott ahhoz, hogy egy malária utáni fertőzés végezzen vele. De ez csak egy elmélet, mert más kutatók szerint inkább sarlósejtes vérszegénységben halhatott meg a fáraó. 

Címkék: Tudtad-e?
1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68173/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-01-30 13:22:27
Lám, lám !
Mit tesz a túlzott pontosságra való törekvés !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?