Blogolj!

Borzasztó lehet a nevetés nélküli élet

Dorogi László

Létezik egy rendkívül ritka betegség, ami miatt bizonyos arcban lévő idegek nem képesek kifejlődni. Ezt Moebius-szindrómának nevezik, az ebben szenvedő betegek pedig nem tudnak érzelmeket kifejezni mimikájukkal.

A Moebius-szindróma egy nagyon ritka, örökletes rendellenesség, mindössze néhány száz ember szenved ebben a betegségben világszerte. A szindróma az arcizmok teljes bénultságával jár, ezért az ebben szenvedők konkrétan képtelenek mosolyogni, szomorkodni, vagy akarattal pislogni. Rettenetes érzés lehet.

A 20. század eleji New York-ban még alig ismerhették ezt a szindrómát, éppen ezért történhetett meg a következő eset. 1907-ben egy Hammerstein' Roof Garden nevű klub tulajdonosa különös kihívást hirdetett meg komikusok - és nem komikusok - számára, miszerint, aki képes megnevettetni egy Susan Kelly névre hallgató hölgyet, az 100 dolláros jutalomban részesül. Ez nagyjából ma 770 ezer forintnak felelne meg, szóval nem egy brutálisan nagy összeg, pláne akkor nem, ha figyelembe vesszük a feladat nehézségét.

Hiába jöttek sorra a viccesebbnél vicesebb fazonok, hiába telt meg estéről estére a hely nevetni vágyó érdeklődőkkel, hiába dőlt a nevetéstől a publikum, Sue arcizma sem rezdült a poénáradat hatására. Akkori feljegyzések szerint a később csak Sober Sue-ként elhíresült hölgy napi 20 dollárért ült a színpadon, várva hősies nevettetőjére, s bár elterjedt a pletyka, hogy azért nem nevet, mert nem tud angolul és mert süket, később maga cáfolta ezeket a híreszteléseket.

A Hammerstein's színpadán természetesen akkoriban mindenki ingyen lépett fel a jutalom reményében, s bár azt nem tudni, hogy meddig húzta le a fineszes tulajdonos, Harry Reichenbach a naiv érdeklődőket, de később kiderült, hogy Sue abban a bizonyos Moebius-szindrómában szenvedett, ezért lehetetlen volt megnevettetni. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68206/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?