Blogolj!

Félmilliárd dolláros berúgás

Ragnar Volarus

2009. június 30-án egy kicsit megőrült a nyersolaj világpiaci ára, miután egy bróker csúnyán felöntött a garatra. Hajnalban fél óra alatt felugrott az olaj hordónkénti ára 71,4 dollárról 73,5-re - ez akkor 8 hónapja nem látott csúcs volt. Aztán reggel lezuhant 66,5-re. Talán nem tűnik túl soknak a csökkenés, de mivel olajról beszélünk, ne intézzük el egy legyintéssel. Ugyanis az árfolyamban egyetlen dollár változás a teljes világpiacon 175 millió dolláros(!) kilengést okoz. 

Történetünk (anti)hőse Steve Perkins, aki 1998-ban kezdett el dolgozni a londoni PVM Oil Futures nevű cégnél, ami árutőzsdei brókerszolgáltatásokban utazott és főként nyersolajjal kereskedett. Perkins kemény munkával, 11 év alatt teljes jogú brókerré küzdötte fel magát a cég hierarchiájában, de még így is csak arra volt jogosultsága, hogy céges ügyfelek megbízásából kereskedjen. 

2009. június 27-28-án a PVM egész hétvégés céges lazulást tartott egy golfklubban, ahol az igazi "ereszd el a hajam" során a brókerek kiereszthették a gőzt. Finman szólva berúgtak mint a csacsi. Perkinsben viszont a kelleténél több volt a gőz, és hétfőn, az irodában is folytatta az alkoholbevitelt. Eleinte úgy tűnt nem lesz gond, hiszen napközben szabályosan levezényelt egy 8 millió dolláros üzletet a cég egyik ügyfele megbízásából. A gond ezután kezdődött. Hazament, a laptopjából bejelentkezett a céges rendszerbe, és a saját szakállára folytatta az üzletelést.

Ám ekkorra már annyi alkohol volt a vérében, hogy talán meg is lehetett volna gyújtani. Minek köszönhetően hajnali fél kettő és háromnegyed négy között összesen 520 millió dollárért vásárolt fel a világ árutőzsdéiről 7 millió hordó (1,1 milliárd liter) nyersolajat. Nem egy bagatell mennyiség, akkoriban ez Szaúd-Arábia napi kitermelésének a dupláját, a világ olajpiacai napi forgalmának 69%-át jelentette.

Majd ezután reggel hat órakor - mivel úriember - küldött egy sms-t a főnökének, hogy nem érzi jól magát, és ha egy mód van rá, nem menne be dolgozni. Ekkor végleg lemerültek az elemek a három napos vedelés után, Perkins kómaszerű álomba zuhant. De nem sokáig alhatott.

Fotó: Blockstatus

Nyolckor beértek a kollégái, akik meglátták mi történt az éjjel és nem értették a történteket. Ugyanígy volt ezzel Perkins is, állítása szerint totális filmszakadása volt, nem emlékszik semmire. Viszont ezen állapotában eltapsolt félmilliárd dollárt.

A részeges brókert értelemszerűen kirúgták, a brit pénzügyi felügyelet eltiltotta, és 72 ezer font büntetést szabott ki rá. A PMV megszabadult a rengeteg felvásárolt olajtól, de 10 millió dolláros veszteséggel, ami elvitte az egész évi nyereségét, sőt az év végi mérleg 7 millió dolláros mínuszban zárt.

Perkins végül elment egy alkoholistáknak tartott rehabilitációs programra, és egy évvel később már egy svájci brókercégnél volt oktató.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/68142/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?