hirdetés
Vívó-vb: Siklósi Gergely világbajnok!
A 21 éves magyar párbajtőröző parádésan vívott egész nap, a döntőben az orosz Szergej Bida ellen 13-10-ről állt fel és nyerte meg az aranyérmet a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Blogolj!

Létezhet könyv 'e' betű nélkül?

Mi magyarok, akik képesek vagyunk sokáig elbeszélgetni csupa "e" betűs szóval, ez nehezen elképzelhető. Ez a nyelv az eszperente, és nem sok olyan nyelv létezik a világon amellyel ezt meg lehet tenni. De most játszunk el a gondolattal, hogy az ellenkezőjét játsszuk. Próbáljunk meg úgy elmondani néhány mondatot, hogy ne legyen benne "e" hang. Lehetetlen lenne?

Franciául biztosan nem, mert Georges Perec francia író megtette. 1969-ben kiadott regényében egyetlen e betű sem szerepel. Persze attól az apró csalástól eltekintve, hogy a szerző neve tartalmaz ilyen betűt. De ettől eltekintve sikerült megcsinálnia. Ráadásul nem egy pár oldalas novelláról beszélünk, hanem egy 300 oldalas könyvről. La Disparition (A hiány) a könyv címe, és a legismertebb lipogramma (a lipogramma olyan szöveg, amelyből szándékosan kihagynak egy vagy több betűt).

Georges Perec

A regény sikerességét bizonyítja az is, hogy több nyelve is lefordították. Persze némi módosítással, hiszen az adott nyelvek sajátosságainak megfelelően más-más betűket kerültek el benne. A spanyol fordításnál például az "a" betű hiányzik, az orosznál pedig az "o" betű nem szerepel a könyvben.

Perecnek annyira megtetszett saját ötlete és a belefeccölt munka, hogy utána írt még egy regényt, amelyben viszont csak "e" magánhangzós szavakat használt. Ez lett a Les Revenentes. Csak az a fránya "o" betű ne lenne a nevében szereplő Georges-ben, és tényleg 100%-ig tökéletes lenne a munka.

Címkék: Tudtad-e?
1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67861/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Béla 2019-01-21 13:27:12
Allah hatalmas madara! Arany varjam!
Akrava akaratlan haladtam ma arra, s hallatlan nagy szarvasmarha alak akadt magamra. Jaj, ja, azannya! Tarthatatlan! Rajta, rajta, szaladjak vagy sz...jak?
Ha ha ha, magamra maradtam, a marha abbahagyta.
(c) Szolnoki Béla
Na jó, csak 10 percem volt rá....
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?