Blogolj!

Különleges képességekkel rendelkeznek az antarktiszi pingvinek

Dorogi László

Biztos sokan gondolkoztak már azon, hogy a csodába nem fagy le a pingvinek csupasz lába. Nos, a válasz meglehetősen érdekes.

Az antarktiszi pingvinek teste teljes egészében az akár mínusz negyven Celsius-fok alá süllyedő hőmérséklethez is alkalmazkodott, hiszen vastag, vízhatlan tollaik és az alattuk található zsírréteg kitűnően szigeteli a hőt. Csakhogy, a lábfejükön nincs sem zsír, sem toll, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy a csodába nem fagy lesz szegény kis madarak lába a cudar mínuszokban a havon és a jégen.

Erre a választ a különleges vérkeringés-szabályozásukban kell keresnünk, amely alkalmazkodott a sarkvidéki hideghez. A hidegben csökken a bőrhöz közeli erekbe áramló vér mennyisége, ezért kevesebb a meleg vér és a hideg környezet közötti hőáramlás intenzitása, tehát csökken a hőveszteség. A pingvineknél ez a mechanizmus úgy működik, hogy már a lábaikba belépő artériák átmérőjét is szabályozni tudják, hormondrendszerük pedig folyamatosan úgy változtatja a lábukba jutó vér mennyiségét, hogy az mindig csak egy-két fokkal legyen melegebb a fagyáspontnál, ezért nem fagy le a lábuk.

Ez persze önmagában még nem elegendő a lábfagyás elkerüléséhez, ezért a pingvinek lábának tövében kialakult az evolúció során egy úgynevezett "ellenáramú hőcserélő", ami a lábból kilépő, az ott lehűlt vért visszafelé hozó vénák köré tekeredő artériákként kell elképzelni. A pingvinek szívéből érkező testmeleg artériás vér még azelőtt lehűl, hogy a környezet venné fel a hőtartalmának nagy részét, magyarán a pingvinek lábaiban éppen csak a fagypont fölötti hőmérsékletű vér kering.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67836/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?