hirdetés
Blogolj!

Utálta az udvariaskodást, ezért feltalálta a forgóajtót

Ragnar Volarus

A legtöbb épület elengedhetetlen tartozéka az ajtó. Van belőlük többféle. Hagyományos, lengő- és forgóajtó is. Utóbbi azért született, mert feltalálója utálta az udvariaskodást és a lovagiasságot. Ezt ugyanis nem kell kinyitni és tartani a nők előtt.

A forgóajtó ettől persze még kiváló találmány, hiszen a statisztikák szerint sokkal hatékonyabb, számos előnnyel rendelkezik hagyományos társával szemben. Mindezek ellenére az emberek nagy része nem szereti használni. 

A feltalálása viszont érdekes történet. A forgóajtót egy Theophilus Van Kannel nevű amerikai mérnök találta fel, de ő valójában egy német kollégája, bizonyos H. Bockhacker 1881-ben Németországban szabadalmaztatott hasonló találmányát fejlesztette tökélyre. Van Kannel csak évekkel később, 1888-ban tette meg ugyanezt Amerikában, de innen még újabb 11 évre volt szükség ahhoz, hogy az első forgóajtót üzembe állítsák, méghozzá New Yorkban, a Times Square egyik éttermében, a Rector's-ban.

Innen már valóságos diadalmenet következett, és a 20. század elejének felhőkarcoló-építési lázában szinte minden sokemeletes, nagy forgalmú épület ilyen bejáratot kapott, elvégre olyan előnyökkel bírt, mint, hogy csendes a működése, és az utcai zaj sem jön be rajta,
nagyrészt kiszűri az esőt, havat, port, egyszerre lehet ki- és bemenni rajta, kevésbé szökik ki rajta a benti meleg a szabadba, mint egy hagyományos ajtónál, így energiatakarékos is.

De Van Kannel számára nem ezek voltak a feltalálás legfőbb okai. Mondhatnánk ez mind csak ráadás. Az nyomott sokat a latba, hogy nem kell udvariasan kinyitni és tartani a nők előtt. Az amerikai feltaláló uyganis ki nem állhatta az udvariaskodást, a lovagiasságot, a ki-engedi-előre-a-másikat etikettet. Ezért direkt olyan megoldást választott, ami ezeket mind feleslegessé teszi.

Azonban a forgóajtó elterjedésével szemben ez nem lett sikersztori, Van Kannel hoppon maradt. Mert az etikett hamarosan előállt a forgóajtó-használatra vonatkozó udvariassági szabályokkal, minek értelmében a férfinak kell előremenni, és erős karjaival beindítani az ajtó forgását, hogy a mögötte belépő hölgyeknek ne kelljen megerőltetnie magát. 

Van Kannel cége, a forgóajtókat gyártó International Revolving Door Company egyébként a mai napig létezik, és túlélte a legnagyobb forgóajtó-botrányt, amikor egy kigyulladt bostoni éjszakai bárban 500-an haltak meg, mert a pánikban menekülő tömeg nem tudott elég gyorsan kijutni a forgóajtón. Ezt Van Kannel azonban már nem élte meg. Viszont azóta előírás minden forgóajtó mellé hagyományos ajtókat is építeni, gyors evakuálás esetére.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67559/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?