Blogolj!

Igazi kert burjánzik a Déli-sarkvidéken

A Német Űrközpont (DLR) antarktiszi „üvegházában” egy év alatt több mázsa növény termett.

Majdnem három mázsa növényről beszélünk, amiket ráadásul talaj, napfény és növényvédőszerek nélkül termesztettek.

Paul Zabel kutató ültette az első növényeket, aminek egy év alatt 115 kiló saláta, 67 kiló uborka, 46 kiló paradicsom, 19 kiló karalábé, 15 kiló zöldfűszer és 8 kiló hónapos retek lett az eredménye. Az eredményt látva még a kutató is meglepődött.

A sarkvidéki növényházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt. Néhány percenként számítógép által irányított módon tápanyagoldattal permetezték a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projektben.

Amellett, hogy ez fontos eredmény abból a szempontból, hogy a sarkvidéken dolgozók étrendje így biztosítottá válik, fontos ismereteket szolgáltat arról is, hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a Holdra és az esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

Paul Zabel több mint 300 növény- és mikrobamintát vitt haza, ezeket az elkövetkező hónapokban alaposan kiértékelik. A kutatók egyebek közt arra kíváncsiak, javítja-e a friss zöldségféle a külvilágtól elzárt legénység kedélyállapotát.

A kutató szerint még 10-20 év is eltarthat, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki, ezért az antarktiszi német kutatóállomáson folytatják a kísérleteket. Az elvetett magok májusig alvó állapotban maradnak, akkor majd a brémai irányítóközpontból egy gombnyomással indítják meg a kicsíráztatásukat, nedvességgel és mesterséges fénnyel való ellátásukat. A sarkkutatóknak majd csak a termés leszüretelése és egy újabb vetés céljából kell felkeresniük a növényházat.

(képek forrása: DLR)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67427/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?