Blogolj!

Az igazi bűnös város

Kowloon Walled City, azaz a fallal körülvett város hírhedt része volt egykor Hong Kongnak. Nemcsak azért, mert lényegében egy külön világot jelentett, hanem mert „önmagától”, építész részvétele nélkül jött létre.

A város története az első ezredforduló környékére, a Song-dinasztia idejére vezethető vissza, amikor katonai őrposztot hoztak létre a területen. A 19. században apró erődöt hoztak létre itt, amely akkor tett szert stratégiai jelentőségre, amikor Hong Kong szomszédos szigetét 1842-ben Nagy-Britanniához csatolták. Kína ezt követően fallal vette körbe a több száz katonát befogadó erődöt. Bár 1899-ben a brit birodalom a környező földek  bérleti jogát is megszerezte 99 évre, a fallal körülvett erőd kínai territórium maradt. A britek azonban ezt nem nézték jó szemmel, és egyszerűen elfoglalták. Ebből ered Kowloon sajátos státusza, bár az erőd gyakorlatilag a brit Hong Kong része volt, jogilag mindig is Kínához tartozott. Az erőd nagy részét 1940-re a városvezetés lebontotta, a falakat pedig a háború alatt a japán megszállók hordták el a közeli reptér bővítéséhez.

A háború végeztével Kína újra sajátjának nyilvánította a területet, amelyen körülbelül kétezer menekült húzta meg magát. A britek nem szigetelték el a városrészt, de nem is törődtek vele. Az elkövetkező években a városrész elképesztő mértékben beépült. Az utcák csupán egy-másfél méter szélesek voltak, a házak helyén 10-15 emeletes épületek tornyosultak. A városnak több tízezer lakosa volt, labirintusszerű folyosók és sikátorok alakultak ki, és az épületek olyam magasak lettek, hogy az utca aljába nem is jutott be napfény, itt állandó volt a világítás. A hetvenes években már negyvenezer ember élt itt.

Ahogy az lenni szokott, az alvilági élet is virágzott: bordélyházak, kaszinók, kokainterjesztők tobzódtak mindenhol, ezért sem véletlen, hogy megkapta a „bűnös város” nevet. Kowloon Walled City a hatvanas években a világ egyik legnagyobb ópiumlaboratóriumaként működött.

1993-ban a Bűnös várost azonban erőszakkal megszüntették, a brit és a kínai kormány közös döntése következtében, és 1995-ben egy 31 ezer négyzetméteres parkot nyitottak meg a helyén, mely sétaútjaival és kertjeivel az idelátogatók kikapcsolódását szolgálja. A korábbi épületek között a város központjának számító közösségi teret, a Yament, teljes mértékben helyreállították, és a déli kapu maradványait is megőrizték.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67429/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?