Blogolj!

Ilyen az igazi szellemváros

Norilszkban minden megvan, ami ahhoz kell, hogy az ember ne érezze jól magát. A kegyetlen hideg, az elképesztően szennyezett levegő, a körülményes megközelíthetőség, külföldeknek külön engedély a belépéshez.

Már ha ide bárki be akar lépni. Persze az észak-szibériai városkát (amit csak repülővel lehet megközelíteni) a bátrabbak megnézhetik maguknak, de addig is álljon itt pár adat és kép a nem épp turistacsalogató helyről.

Tehát mivel Norilszk a kellemes északi-szibériai területen található, így szubartikus éghajlata van, ez pedig azt jelenti, hogy a tél 8-9 hónapig szórakoztatja az itt lakókat, azaz mindent ellep a hó, 4 hónapig hóviharok is vannak, és december és január között a nap sem kel fel.

Ha ez nem lenne elég, a város nemcsak az időjárás miatt élhetetlen szinte, hanem a levegő minősége miatt is, ugyanis Norilszk a Föld egyik leggazdagabb nyersanyaglelőhelye, ami tele van bányákkal. Évente kb 4 millió (!) tonna arzént, cinket, nikkelt, ólmot és szelén, és további 2 millió tonna kén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Az ilyen adatokat még olvasni is kegyetlen, de ez bizony a valóság, aminek a következménye, hogy nem csupán állandó szmogban áll az egész város, hanem még finom szemcséjű radioaktív izotópokkal is tele van a levegő. Nem csoda ezek után, hogy Norilszkban jóval magasabb az esély a vetélésre, a csecsemőkori morbiditásra, a rákra és a légúti betegségek kialakulására is, és ha még nem lenne elég, évente mintegy harminc alkalommal savas eső zúdul a helyi lakosságra. A városban a várható élettartam pedig kb 46 év.

És hogy mindezen szörnyűség ellenére miért élnek itt még mindig? Mert ez a terület adja a világ palládiumtermelésének a 38 százalékát, a platina- és nikkeltermelés 22 százalékát, így a régió értéke igencsak felértékelődött. A város fő munkaadója a Norilszk Nikkel, amely a világ 50 leggazdagabb cége között van, így pedig a helyiek a moszkvai átlagbérek háromszorosát is zsebre tehetik, akár 3-4 ezer eurót.

(képek: Christophe Jacrot Below Zero című fotósorozatából valók)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67172/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?