Blogolj!

A világ legidősebb fája csaknem tízezer éves

Chopi

   

Svédországban található egy lucfenyő, amely közel tízezer éves, így a világ legöregebb fája. Saját honlapja is van. Old Tjikko (Öreg Tjikko) névre keresztelték az őt felfedező professzor, Leif Kullmann szibériai huskyja után. A svéd Umeå egyetem kutatója 910 méteres tengerszint feletti magasságban, az ország középső részén található Dalarna dombjai között talált rá a rekorderre. Az Európa-szerte karácsonyfaként használt norvég lucfenyő magányosan álldogál a sziklás talajon. A négy méter magas fenyő a szénizotópos kormeghatározás alapján legalább 9550 éves, tehát a legutóbbi jégkorszak után hajtott ki.

 

fotó: Lisa Öberg

    

Hogy hogyan lehet ennyi idős egy fa? A lucfenyő titka az a különleges képessége, hogy ha a fatörzs az 500-600 éves életciklusa végén elhal, a gyökérzetből új törzs nő ki, évezredek óta ugyanabból a gyökérrendszerből éled újra. A rekordtartó fa így valójában saját maga klónja, a jelenlegi növény genetikailag teljesen azonos a 9500 évvel ezelőtti fával. A pontos megfogalmazás az, hogy a fa gyökérzete közel tízezer éves, a törzse és ágai pedig pár száz évesek.

 

Karl Brodowsky - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17496567

  

Az Umeai Egyetem kutatói 2012-ben publikálták tanulmányukat a különleges fenyőről. Többen ennek ellenére még mindig a nevadai simatűjű szálkásfenyőket tartják a csúcstartónak, például a híres Matuzsálem-fát, illetve a feltételezések szerint még idősebb, névtelen és titkolt helyen növő társát, mindketten közel 5000 évesek.

 

http://pryback.blogspot.com/2013/07/old-tjikko.html

  

A kutatók egyébként már több 5-6000 éves fenyőt is találtak a svéd erdőkben. Az Old Tjikkonál öregebb fát azonban minden valószínűség szerint már nem fognak találni, hiszen tizenegyezer évvel ezelőtt még javában dúlt a jégkorszak ezen a vidéken és vastag jégtakaró borította a tájat.

 

 

Ezen fenyők felfedezése azért is érdekes, mert a szakértők korábban úgy gondolták, hogy a lucfenyő jóval később, nagyjából kétezer évvel ezelőtt honosodott meg Skandináviában. Továbbra is kérdés, hogy az utolsó jégkorszakot követően, amikor is megszűnt az állandó jégtakaró, honnan népesítették be a lucfenyők a területet. Egyes elképzelések szerint keleti irányból, a mai Oroszország felől hódították meg a Skandináv-félszigetet, ám Kullman szerint ez csak egyike a lehetséges válaszoknak.

 

 

Patrik Qvist

 

fotógaléria: http://www.oldtjikko.se/bildgalleri/#sthash.hjtJcTlo.dpbs   

forrás: Oldtjikko.se, Leif Kullman & Lisa ÖbergPatrik Qvist

 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67213/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?