Blogolj!

Végre megismerhetjük a Hold sötét oldalát!

Nem, nem azért mert gonosz erők kebelezték volna be, hanem a mi szemszögünkből bizony van "sötét", azaz soha nem látott oldala a Holdnak, ugyanis a Földről mindig csak az egyik oldalát látjuk.

De mi lehet a másik oldalon? Ez persze nem hagyta nyugodni a tudósok  (és sok mindenki más) elméjét, de most már meg lehet nyugodni, a kínai űrügynökség felküldött egy szondát, hogy megtudjuk, mi van „odaát”.

A Csang'o-4 a Hold déli sarkához közel, a Van Kármán-kráterben landolt, amit a magyar származású gépészmérnökről, Kármán Tódorról neveztek el. A képek meg is érkeztek, és aki náci űrbázisra számított, annak ez sajnos csalódás lesz, viszont a tudósok számára minden bizonnyal nem.

A terület nagyjából akkora, mint Oroszország, tehát bőven lehetnek még ott izgalmas dolgok. Egyébként már az Apollo-küldetések során többször megkerülték a Holdat, tehát jártak a „sötét oldal” környékén, de tény, hogy a kínai szonda az első, ami itt le is szállt.

A kínai szondának az lesz a dolga, hogy a Földről vitt növényminták és fonalférgek viselkedését tanulmányozza, illetve az általa elvégzett mérésekből a csillagászok nagyon hasznos információkhoz juthatnak a Hold keletkezésével és fejlődésével kapcsolatban.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67124/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?