Blogolj!

A teafiltert is egy véletlennek köszönhetjük

Ragnar Volarus

Nem, nem mindig teafilterben árulták az ízletes füvet. Valójában alig százéves találmány a teafilter, és még az ötvenes években is mélységes undorral és megvetéssel nézett rá minden igazi angol teafogyasztó. Pedig manapság nagyrészt filteres formában árulják az egész világon, még Angliában is. 

A 17. századtól az indiai gyarmatbirodalomból elkezdett özönleni a tea Angliába, ahol a 18. század végén a zöld tea kiment a divatból, és bejött helyette a fekete. Ehhez pedig ugye tej dukál. Ezért kellett egy olyan teafőzési módszer, aminél a tealevelek nem maradnak ott a csészében, és feltalálták a teatojást: a kis, üreges fémgolyót, amit meg kell tölteni a teakeverékkel, majd belelógatni a forró vízbe. Praktikus és egyszerű megoldás, tiszta maradt a teafőző edény és a csésze is. Amikor Amerikában is rákaptak a teafogyasztásra, akkor már ez volt az elfogadott teafőzési módszer.

Egészen 1908-ig kellett várni, mire egy New York-i teakereskedőnek az a remek ötlete támadt, hogy a teakeveréket előre kiporciózott adagokban kellene csomagolni és árulni. Thomas Sullivan nem volt rest, és a csomagoláshoz pici selyemzacskókat használt, amelyekbe egy-egy adagnyi teára való teafüvet rakott. Az ötlet telitalálatnak bizonyult, bizonyos szempontból. A vásárlóknak nagyon elnyerte a tetszését az előkelő csomagolás, de nem töltötték át a teakeveréket a fémtojásba, hanem egyszerűen beledobták a pici zsákot a forró vízbe. Holott Sullivannek ugye nem ez volt az elsődleges célja, ő csak szerette volna adagokra osztani a teafüvet. Azonban egyre több vásárló kezdett neki panaszkodni, hogy a finom anyagból készülő teazacskók könnyen sérülnek. Évekbe telt neki, mire rádöbbent, hogy véletlenül feltalálta az egyszer használatos teafiltert.

Az 1920-as évektől már tömegtermelésben készültek a teafilterek, aminek az anyagát az olcsóbb és erősebb gézre, aztán speciális papírra váltották a selyemről. Hamarosan rákerült a filterre a vízbe lógatást segítő cérna, és arra a kis papírcetli a márkajelzéssel. Természetesen ez az amerikai teafőzési módszer kiverte a biztosítékot az angoloknál, barbárságnak és a teafőzési szertartás sárba tiprásának tartották.

Csak a második világháború után kezdett hódítani a teafilter Angliában, de még ekkor is elég lassan. A hatvanas évek elején még csupán 3 százalék alatt volt a filteres tea részesedése a brit teaforgalomból. A 2000-es évekre viszont ez a szám 90 százalék fölé kúszott, de Anglia nem mond le könnyen hagyományairól, így minden rendes brit háztartásban ott van azért a régimódi teatojás is. Mert ha igazán meg akarják adni a módját az ötórai teázásnak, csak azt használják.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67087/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?