Blogolj!

Nem árt tudni: számos előnnyel jár, ha kézzel írunk!

Pintér M. Lajos

Újabb kutatás mutatott rá, hogy a kézírás jót tesz az agyműködésnek, illetve a tanulásnak: legalábbis jobban rögzül általa az információ, mintha billentyűkkel pötyögünk be valamit.

Fotó: pixabay.com

A számítógépek megjelenésével és elterjedésével sokan úgy vélték, leáldozott a könyveknek, az okostelefonok térhódításával pedig egyre többen vélik úgy, hogy befellegzett kézírásnak is. Egy friss felmérés azonban alaposan rácáfolt erre! Érdemes odafigyelni az eredményeire, a lakossági véleményekre, és adott esetben a golyóstoll vagy a ceruza mellett dönteni a laptop, a táblagép vagy az okostelefon helyett. Miért is?

A Consult Company által az 1357 fős, 18 éven felüli romániai mintacsoporton a kézírással kapcsolatban végzett kutatás tapasztalatait a Maszol.ro portál ismertetni. Mint írják, kiderült: a megkérdezettek úgy vélték, hogy a kézírásnak igen nagy előnye, hogy az emberek könnyebben megjegyezik a leírtakat, jobban rögzül az agyukban az információ. Ami bizony egyáltalán nem mellékes, nem elhanyagolható körülmény.

A mintacsoport közel 49 százaléka tartotta úgy, hogy a kézírás legnagyobb előnye a kézzel írt információk jobb memorizálása, 30 százalék szerint pedig ily módon hamarabb rögződik az információ. A megkérdezettek közel 9 százalékának ráadásul az is meggyőződése, hogy a kézírás serkenti a kreativitást.

A felmérés egyébként arra is kitért, hogy az emberek elsősorban jegyzetkészítéskor, az üléseken, üzleti találkozókon, értekezleteken, egyetemi kurzusokon, kérdőívek kitöltésekor, kérvények és önéletrajzok megírásakor, napi feladataik feljegyzésekor használják a kézírást. Ugyanakkor a megkérdezettek alig harminc százaléka ír kézzel levelet vagy üdvözlőlapot, és csupán tíz százaléka vezet kézírással naplót.

Az íróeszközök szempontjából magasan a golyóstoll vezet – a megkérdezettek több mint 56 százaléka használja ezt az eszközt. Ceruzával közel 18 százalék ír, 17 százalék pedig a töltőtollat kedveli.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/67068/pics/lead_800x600.jpg
kézírás,színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?