Blogolj!

Az egerek igazából nem is szeretik a sajtot

Ragnar Volarus

Pedig gyermekkorom egyik kedvenc meséje a Minden egér szereti a sajtot. Ezek szerint átvertek?

Mert ugye ha elhangzik a kérdés, hogy mi az egér kedvenc étele, gondolkodás nélkül rávágjuk, hogy a sajt! Hiszen Tom és Jerry sem hazudhat! Viszont ha megkérdezünk egy rágcsálóirtót, vagy hobbi-egértartót, aki napi kapcsolatban van egerekkel, mindezt megcáfolja. Sőt, az egerek annyira nem kedvelik a sajtot, hogy csak akkor eszik meg, ha nagyon nincs más.

Ezt brit kutatók 2006-ban komoly tudományos kísérletekkel is bizonyították. A kutatásaikból kiderült, az egerek leginkább a magas cukortartalmú ételeket szeretik, így leginkább a gyümölcsökre és magvakra mennek leginkább. A sajtok többségének erős illata van, az egereknek pedig nagyon kifinomult a szaglásuk, már csak ezért is idegenkednek a sajttól. Persze az egér alapvetően mindenevő, így végső esetben a sajtra is ráfanyalodik, ha nincs más. De ha nagyon muszáj, akár a papírt is megeszi, és a bútorainkat is megrágja. 

De akkor honnan a tévhit, miszerint az egér a sajt legnagyobb ellensége? Elég messzire kell visszamennünk az időben, hiszen több száz éves ábrázolásokon is látni a nagy guriga sajt lyukaiból kikandikáló egereket. De már a híres római filozófus, Seneca a Luciliusnak írt leveleiben is azt írja, hogy "az egér sajtot eszik".

A legvalószínűbbnek talán az az elmélet tűnik, hogy miután az ember megtanult sajtot készíteni - ez 5000, más források szerint akár 8-10 ezer évvel ezelőtt is lehetett -, rájött, hogy azt úgy kell tárolni, hogy levegőzzön. Ezzel viszont könnyű prédája lett a kis rágcsálóknak, mint a zsákban vagy cserépedényben tartott gabona, pláne a kampóra aggatott sózott húsok. Az egereknek tehát választaniuk kellett: éheznek, vagy megeszik a büdös és rossz ízű sajtot. Itt pedig nem volt kérdés, az utóbbit választották, ebből pedig azt a következtetést vonták le őseink, hogy az egerek élnek-halnak a sajtért. Ezt vették át később a karikatúrák és végül a rajzfilmek valamint a mesék.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66887/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?