Blogolj!

Több mint száz új fajt fedeztek fel Ausztrália partjainál

A tenger mélyén eddig is számos furcsa és alig ismert állat lapult meg, de most több mint száz eddig ismeretlen fajt fedeztek fel ausztrál kutatók.

A Tasmania körüli vizekben az élőlények között korallzátonyok, puhatestűek és homárok is vannak. Nem csoda, hogy eddig rejtve maradtak ezek a lények, ugyanis a tengerfenéken élnek, majdnem két km-es mélységben a felszín alatt. Az egy hónapig tartó kutatás során a szakemberek kamerarendszert alakítottak ki a vízben két méterrel a víz feneke felett, ahol csaknem hatvanezer képet és háromszáz órányi felvételt készítettek.

A sűrű koralltelepek mellett a kutatók számos tengeri teremtményt, köztük élénk színekben pompázó, tulipánalakú üvegszivacsokat, biolumineszcens – fényt kibocsátó – tintahalakat, cápákat és angolnákat is találtak a tengerfenék közelében.

A kutatók szerint a begyűjtött puhatestű fajok jelentős része ismeretlen a tudomány számára. A szakemberek továbbá több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

(képek: CSIRO)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66795/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?