Blogolj!

Mióta állítunk karácsonyfát Magyarországon?

Chopi

Az 1820-as években feltehetőleg német hatásra, Bécsen keresztül jött hazánkba az a szokás, hogy a polgári otthonok szobájába bevitt örökzöldeket – kis fákat, akár ágakat – december 24-én feldíszítették.

A Pepita báró, azaz Báró Podmaniczky Frigyes visszaemlékezései szerint édesanyjának köszönhetjük, hogy Magyarországon is a karácsonyfa lett a téli ünnepkör főszereplője.

Igen gyorsan terjedt a szokás, az 1840-es évekre már szinte minden polgári család otthonában állt gyümölcsökkel, dióval ékesített, szépen feldíszített örökzöld.

Akkoriban a fenyőárus legények nem a bevásárló központoknál és nagyobb csomópontoknál telepedtek le és kínálták az örökzöldeket, hanem a befagyott Duna jegén, már hetekkel karácsony előtt ellepve azt.

A többi kereskedő is hamar felismerte a kecsegtető lehetőséget és hirdetményekben csábították vásárlásra az urakat és hölgyeket: díszes-aranyos holmikat kínáltak, tollas kalapokat, szépen kötött képes könyveket, porcelánterítéket – talán a mai karácsonyi vásárok őse is lehetett mindez.

A Tolnai-lexikon szerint az 1920-as években már mindenfelé megünneplik a Szentestét. Különböző nemzetek szerint különböző szokások tartoznak karácsony ünnepéhez, sőt ahhoz „a népnél, néha a műveltebb osztálynál is különböző babonák és szokások fűződnek”. Falun például a betlehemesek a jászolban fekvő kisded Jézus alakját hordják körbe, énekkel beköszöntve a házakba, cserébe megvendégelik, megajándékozzák őket.

Ekkorra már szinte mindenütt állítanak fát Közép-Európában a lexikon szerint, ellenben Olaszországban és Franciaországban nem, ott azonban a gyerekeknek ajándékokat illett adni. 

Angolszász körben már akkor élt a fagyöngy legendája:

„Angolországban a jó ismerősök K.-estén szeretetlakomára gyűlnek össze, a földíszített asztal felett fagyöngy csüng a mennyezetről s ez alatt a nők és férfiak szabadon megcsókolhatják egymást.”

Fotók: pexels.com

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66726/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?