Blogolj!

A világ első karácsonyi izzóját Edison kapcsolta fel

Ragnar Volarus

Arról már egyszer írtunk, hogy Edison mítosza napjainkra eléggé megkopott, hiszen csak a kiváló marketingnek köszönhette jó hírét.

Pedig alapvetően egy pénzéhes üzletember volt, aki nem törődött munkatársai egészségével, az elektromosságot előszeretettel használta állatok megölésére és gyilkolóeszközök kifejlesztésére. Velejéig romlott, mocskos kapitalista. Főleg ha szembeállítjuk nagy ellenlábasával Teslával, aki tényleg zseni volt. Viszont a karácsonyi izzókészletet a fára pakolva nyugodtan gondoljanak Edisonra, akinek ezt az egészet köszönhetjük.

Tudtad-e, hogy Edison igazából évtizedekkel vetette vissza az elektromosság fejlődését?

Pedig a történelemkönyvek és a közvélekedés alapján igazából elképesztő tudósként gondolunk Thomas Alva Edisonra, akit a huszadik század egyik legnagyobb feltalálójának titulálunk. A legtöbb ember az elektromossághoz és a villanykörtéhez köti a nevét. Pedig a valóság az, hogy Edison évtizedekkel vetette vissza az elektromosság fejlődését.

Azzal már tisztában vagyunk, hogy a villanyégőket nem egyedül és nem is először neki köszönhetjük: az izzólámpákat az 1870-es években Woodward és Evans szabadalmaztatta Amerikában, a jogokat csak később adták el a Edison cégének, aki a terméket továbbfejlesztette és eladhatóvá tette.

A karácsonyi izzók első dokumentált megvalósítása azonban valóban Edison nevéhez kötődik. Amikor 1880-ban minden módon próbálta reklámozni az új találmányt, karácsonyra úgy teleaggatta Menlo Park-i laboratóriuma teljes komplexumát ünnepi izzókkal, hogy azt már messziről lássák a közeli vasúton utazók. Az egészet egy nyolc mérföldre lévő generátorral látta el árammal.

Szigorúan nézve persze ez még nem karácsonyfa-kivilágítás volt, de innen már arra sem kellett sokat várni. Két évvel később Edison Edward Johnson nevű társa már a saját karácsonyfáját világította ki egy nyolcvan izzós sorral Manhattanben. Miért? Mert a fa állítólag olyan ronda volt, hogy Johnson el akarta valahogy terelni róla a figyelmet. 

A karácsonyi izzósor ezek után még évtizedekig úri huncutságnak számított, elég sokáig csak a vagyonosok engedhették meg maguknak. Az 1900-as évek elején 12 dollárt kellett leszurkolnia a vásárlónak, ami mai áron úgy 300 dollárnak, megközelítőleg 80 ezer forintnak felel meg. Emiatt sokáig inkább kölcsönzésre kínáltak izzókat az ünnepekre valamivel kedvezőbb áron.

Bár a túlmelegedett izzók is lángba boríthatnak egy kiszáradt fenyőt, népszerűségükhöz a fokozatosan csökkenő áruk mellett az is hozzájárult, hogy még mindig jóval biztonságosabbak, mint a hagyományos gyertyák. Akkoriban a tengerentúlon a családok csak vizesvödrökkel a kezükben merték néhány perce meggyújtani a gyertyákat.

Ehhez képest ma csupán az okozhat kellemetlen pillanatokat, mikor a vízkeresztkor elcsomagolt égősort kell decemberben kicsomózni. Mert bármilyen akkurátusan is pakoljuk el, ez szinte garantált. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66728/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?