Blogolj!

Egy szélhámos kétszer is eladta az Eiffel-tornyot

Úgy tartják, egy jó kereskedő bármit elad. Nos, egy igazi szélhámos bármit elad. Kétszer.

Az osztrák származású Victor Lustig Amerikában alapozta meg bűnözői pályafutását, nem is akárhogy. A pofátlanság és merészség szócikkek mellett biztosan az ő neve és képe szerepel az értelmező kéziszótárban. Ugyanis emberünk bűnözőket vert át, méghozzá egy pénzhamisító géppel. Victor azt állította, hogy a masina bonyolult kémiai eljárásokkal az igazitól megkülönböztethetetlen százdollárosokat képes nyomtatni. Viszont a tökéletes munkához idő kell: hat óra alatt végez a gép egy bankjeggyel. Ezt természetesen demonstrálta is, és valóban, a gép által kiköpött bankjegye, kiköpött olyanok voltak, mint az igazi. Mert igaziak voltak. Victor ugyanis három darab valódi százassal tárazta be a gépet, tehát az 18 órán át tökéletesen működött. Mire a turpisság és csalás kiderült, addigra a szélhámos már árkon-bokron túl járt. Volt is miért futnia, hiszen a gépet igen borsos áron, 10 ezer dollárért árulta.

Persze az osztrák zsivány gyorsan kinőtte Amerikát, rövid idő alatt híre ment mivel is foglalkozik, és az alvilágban a sima modora miatt a Gróf becenevet kapta. Nem volt tehát más választása, kontinenst kellett váltani, ő pedig úgy döntött, irány Párizs. Itt pedig igazán elengedte a fantáziáját, és minden addiginál nagyobb átverésbe fogott: eladta az Eiffel-tornyot.

1925-öt írtunk, és az Eiffel-torony még közel sem volt olyan népszerű turistalátványosság mint manapság. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és az eredeti tervek szerint csak ideiglenes látványosság lett volna, amit 20 év múlva lebontanak. Csakhogy a torony ekkor már 36 éves volt, elég rossz állapotban, így bármikor várható volt, hogy lebontják.

Tudtad-e, hogy az Eiffel-tornyot először nem is Párizsban akarták felépíteni?

Szerencsére Eiffel nem egy feladós fajta, és a következő évi világkiállítás házigazdájánál is elkezdett próbálkozni. Igen, ez a város volt Párizs. Persze itt sem volt egyszerű dolga a tervezőnek, hiszen köztudott volt, hogy a spanyolok dobták a tervet. A büszke francia építészek pedig nem akarták elfogadni, hogy más "kidobott gatyájával" öltöztessék fel és díszítsék az ő csodás városukat.

Ezért Lustig magas rangú kormánytisztviselőnek kiadva magát titkos találkozóra hívta meg Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és szigorú titoktartási nyilatkozatok árnyékában megpályáztatta őket a torony elbontása után keletkező 7000 tonna fémhulladékra. A győztes licit nem kevesebb, mint 70 ezer dollár volt, plusz Lustig még rátett egy lapáttal, és hagyta magát megvesztegetni is egy nagyobb összeggel, hogy biztosítsa a győztes pályázat gyors elbírálását.

A szélhámos a pénz kézhez vételétől számított egy órán belül elhagyta Franciaországot, és Ausztriában rejtőzött el. Rettegve várta a hajtóvadászatot, ám legnagyobb meglepetésére semmi ilyesmi nem történt. Ugyanis az átvert kereskedő - bizonyos Andre Poisson - annyira félt, hogy a sajtó és az egész világ rajta fog röhögni, hogy inkább lenyelte a veszteséget és nem értesítette a rendőrséget.

Victor Lustig és az áru

Több se kellett Lustig úrnak, visszatért Párizsba, és eljátszotta még egyszer a trükköt. Ezúttal azonban nem volt szerencséje, a vevő gyanút fogott, értesítette a hatóságokat, és a szélhámosnak újra menekülnie kellett.

Ezúttal ismét Amerikába vezetett az útja, ahol visszatért a kezdetekhez és pénzt kezdett el hamisítani. A jó minőségű hamisítványok végül több millió dollár értékben kerültek be az amerikai bankokba és kereskedelembe. A titkosszolgálat már egyenesen attól tartott, hogy tönkre fogja tenni az egész pénzrendszert.

A szélhámosnak végül a szerelem lett a végzete. Féltékeny barátnője adta fel a hatóságoknak, amikor kiderült, hogy Lustig megcsalja őt fő tettestársa, a kémikus Tom Shaw barátnőjével. Victor barátunk viszont mestere volt a szökésnek - gyakorolta már egy ideje - és a tárgyalása reggelén megszökött a börtönből, ablaktisztítónak álcázva magát. Két hónappal később aztán elfogták, és 20 évre az Alcatrazba zárták. Ezt már nem töltötte le, 1947-ben tüdőgyulladásban elhunyt.

Címkék: Tudtad-e?
1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66646/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-12-22 14:11:10
Lehet, hogy a gyurcsány(i), a mesterházi, a simon, a bajnay félék (csak így, csupa kisbetűvel, mert nem érdemelnek mást) őseit tisztelhetjük az urakban ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?