Blogolj!

Már életet is menthetnek a drónok Svájcban

Chopi

 

A robotkoptereket fejlesztő Matternet felhő alapú rendszerének és a speciális drónjaiknak köszönhetően például a sürgősségi vérszállító autókat fokozatosan váltják ki Svájcban a repülő technológiával.
  
„A rendszer használatára az egészségügyet választottuk elsőként, ahol a földi szállítás kiváltásával megspórolt idő akár életet is menthet. A mi drónunk 3 perc alatt teszi meg azt az utat, amihez egy vérszállító autónak a városi dugóban még megkülönböztető hang- és fényjelzést használva is legalább 25 perc kell. Ez az akadálymentes és gyors szállítás pedig az e-kereskedelmet is forradalmasíthatja”
– nyilatkozta Andreas Raptopoulos, a cég alapító vezérigazgatója.
  
Afrikában már korábban is használtak speciális drónhálózatokat, azonban Svájc volt az első olyan ország, amely engedélyezte egy komplett drónhálózat üzemeltetését több városának a légterében is. Robotkopterek szállítják például a vért Ruanda távolabbi klinikáira illetve különböző vakcinákat – főleg maláriaellenes szereket – Tanzániában.
 

Fotó: Zipline

   
A kaliforniai Szilícium-völgyben székelő Matternet hálózatán keresztül Svájcban a személyzet már egy iPhone-os applikációval irányítja a vér- vagy szövetmintát szállító önvezető drónjait a kórházak között illetve ugyanígy kérhetnek és kaphatnak vért vészhelyzet esetén egy másik intézménytől. Ehhez néhány kórház előtt egy-egy tárolóként is funkcionáló töltőbázist hoztak létre, ahol a kórházi szem. Ezek a kis repülő alkalmatosságok saját kis bázisukon már maguktól cserélnek akkumulátort és a szállítmányt is önjáró módon pakolják be négyrotoros testük belsejébe.
 
 
Fotó: Matternet
  
Mindehhez néhány kórház előtt egy-egy tárolóként is funkcionáló töltőbázist hoztak létre, ahol a kórházi személyzet egy – akár biológiailag veszélyes anyagok tárolására is alkalmas –dobozba teheti be a szállítandó csomagot, hogy aztán a kvadrokopter gondosan bekebelezze, és elrepülhessen vele egy másik intézmény előtti bázisra. Ezekben a hengeralakú dokkolókban a drónok még az akkumulátorukat is automatikusan maguk cserélik.
   

Fotó: Matternet

 

Fotó: Matternet

 
A rendszert egy felhőalapú technológia működteti, ahol a felhasználó miután elhelyezte csomagját a drónbázis fiókjában, a kifejlesztett alkalmazáson keresztül adhatja meg a szállítási paramétereket. A küldemény címzettje a szállítmány megérkezésekor értesítést kap mobiljára, az ebben kapott QR-kód beolvasásával tudja nyitni a hozzá legközelebb található drónbázis fiókját. A drónok egy-egy legfeljebb két kilós, uzsonnásdoboz méretű csomagot tudnak szállítani óránként akár hetven kilométeres sebességgel, egy feltöltéssel mintegy húsz kilométert megtéve – részletezi cikkében a The Verge.
 

  
Korábban már az Amazon is próbálkozott a csomagküldés automatizálásával, engedélyt azonban még nem tudtak beszerezni, az Egyesült Államokban egyelőre még tilos automata drónokkal szállítani. A Matternet rendszere azonban jelentheti az áttörést. A cég ugyanis 2017 márciusa óta már a légi közlekedési hatóságok és a helyi önkormányzatok jóváhagyásával reptetheti drónjait a városi légtérben, a rendszer tökéletes működtetése érdekében pedig a svájci postával is összedolgozik.
A szükséges engedélyekkel rendelkező logisztikai hálózatuknak köszönhetően a Matternet most abban bízik, hogy nemcsak vérrel töltött, de minden más áruval megpakolt drónokat is működtethet hamarosan már Németország és az Egyesült Királyság égboltján is. 
 
Forrás: TheVerge.com, Kreatív online
 
Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66604/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?