Blogolj!

A Toy Story 2-t kétszer is letörölte a Pixar

Ragnar Volarus

Mindez 1998-ban történt, mikor 150 ember dolgozott a Toy Story 2 animációin, világításán, modellezésen. Ennél többen munkálkodtak abban az időben - 200-250 ember - az Egy bogár életének befejezésén. Tehát pezsgett az élet a stúdióban, mikor Oren Jacob, a Pixar akkori informatikai igazgatója az irodájában éppen a Toy Story fő karakterének, Woodynak a  fájljait nézegette, amikor egyik pillanatról a másikra egyre kevesebb fájlt látott. Aztán hirtelen elkezdett eltűnni a történet többi karaktere is.

Hogy mi történt? Valaki véletlenül lefuttatta az rm -r -f * parancsot, ami az aktuális könyvtártól lefele letöröl minden fájlt. Csakhogy megtörtént az az "apró" baki, hogy ez a valaki a projekt főkönyvtárában adta ki a parancsot. Így pedig szépen mindent elkezdett letörölni, ami addig elkészült a filmből. Az elkövető igazából bárki lehetett, aki akkor a Pixarnál dolgozott, mert mindenkinek volt írási és olvasási joga az összes fájlhoz, hogy gördülékenyen menjen a munka. 

Oren Jacob persze érthetően sokkot kapott, és azonnal telefonált a gépterembe, hogy húzzák ki a szervert, a hálózatról is válasszák le és áramtalanítsák. Ez elég drasztikus megoldás abban az esetben, ha egyszerre több százan kapcsolódnak a hálózatra, de ennél gyorsabb megoldás nincs. Pár órával később visszakapcsolták a szervert, ám kiderült, hogy nem voltak elég gyorsan még így sem, mindössze tíz százaléka maradt meg az addigi munkának. 

Persze rögtön rávágjuk, egy ilyen cégnél tuti van biztonsági mentés. Ez részben igaz is. Csakhogy ne felejtsük, 1998-at írtunk. Akkoriban még gyakori volt, hogy a biztonsági mentés szalagos másolatra készült, és ez volt a helyzet a Pixarnál is. A mentéseket azonban nem tesztelték folyamatosan, így csak ekkor derült ki, hogy csupán négy giga fér rájuk, utána pedig az új adatok elkezdték felülírni a régieket. Az erről szóló hibaüzenet egyébként szintén a biztonsági másolaton volt, 0 bájtos fájlmérettel.

Ám itt még nem ért véget a Toy Story 2 kálváriája. Csak a biztonsági másolatok visszaállítása után egy héttel derült ki, hogy a mentés bizony hiányos. Ráadásul a hibák véletlenszerűen bukkantak fel, sokaknak jóval régebbi verzió volt csak meg a fájlokból, mint ahol tartottak a törlés előtt. Hogy lesz ebből így határidőre film?

A Toy Story 2 végül egy véletlennek köszönhette megmenekülését. Galyn Susman, az egyik műszaki igazgató nem sokkal az incidens előtt szülte meg kisfiát, ezért ő otthonról dolgozott. Akkoriban az ISDN volt a leggyorsabb elérhető internet, 128 kilobit per másodperces sebességgel, így a fájlok távoli mozgatása nem volt könnyű. Ezért felmásolta a fájlokat saját, otthoni szerverére, és így csak a frissítéseket kellett letöltenie a netről.

Amint a Pixarnál eszükbe jutott, hogy Susmannál még van egy másolat, Jacobbal együtt kocsiba pattantak, és elmentek a gépért. Berakták a hátsó ülésre, bekötötték, és nagyon lassan, vészvillogóval elindultak vissza a stúdióba, elvégre egy millió dolláros film utolsó példányával autóztak. A szerveren lévő fájlok kéthetesek voltak, de kombinálva a szalagos másolattal már használható eredmény született, Woodyék megmenekültek. A felelőst aztán sosem keresték a Pixarnál, a fájlok visszaállítása sokkal fontosabb volt, arra koncentráltak.

Aztán mint kiderült, ez az egész csak sok hűhó volt semmiért. Mert hiába mentették meg a fájlokat, a végeredménnyel nagyon nem voltak elégedettek a filmesek. Ezért a fő karaktereket és helyszíneket leszámítva az egészet kidobták. A bemutató időpontja (1999. november 22.) viszont már megvolt, rengeteget költöttek marketingre, nem lehetett lemondani. A szoros határidő - kevesebb mint egy év - ellenére aztán óriási erőfeszítések árán sikerült újra befejezni. Végül több mint 500 millió dollárt hozott a konyhára.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/66551/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?